dimarts, 23 de maig del 2023

Insultar Vinícius Júnior


Insultar Vinícius Júnior és, lamentablement, l'esport de moda de moltes graderies del futbol espanyol; ell concentra, més que cap altre jugador del seu equip, totes les escopinades verbals de la part més radical de les aficions contràries. Ell és la diana i contra ell van els dards.

El darrer episodi, aquesta darrera jornada a Mestalla, el camp del València CF, ha obert en canal el debat sobre els insults en els terrenys de joc i, especialment, els de caràcter racista.

Aquest problema no és nou, ni Vinícius Júnior n'és la primera víctima; sí que és l'actual, la que més insults rep. Els estaments polítics i esportius del futbol haurien d'actuar de forma contundent i fer-ho dins i fora del camp, ja que els mateixos comportaments també es donen al carrer, amb els desplaçaments dels equips.

Aplicar tolerància zero, tolerància zero als insults de tota mena (racistes, homòfobs, etc.) requereix que tots els estaments implicats s'hi comprometin, naturalment inclosos els clubs i els mateixos jugadors.

Vinícius Júnior reclama, amb raó, respecte; els insults que rep són constitutius de delicte d'odi i cal denunciar i jutjar a qui els propina. Cal no donar corda, ni coixí ni espai a les grades, a persones i grups que no respecten la diversitat, que promouen càntics insultants, que més que animar al propi equip es dediquen a insultar l'equip rival i a fomentar l'odi.

També cal que els jugadors, Vinícius Júnior inclòs, es mostrin igualment respectuosos amb els altres jugadors, amb l'equip arbitral i amb l'afició rival. La violència i els insults no són només patrimoni de la part més radical de la graderia; també són patrimoni, fins i tot insígnia, d'alguns jugadors que utilitzen l'insult i la manca de respecte per a tensar rivals, provocar targetes i treure'n profit esportivament.

Esports amb tant o més contacte que el futbol com el bàsquet, l'handbol o el rugbi, destil·len més respecte i noblesa i, tot i que a vegades també hi ha "tanganes", la manca de respecte i manca de joc net estan més penalitzats.

Insultar Vinícius Júnior, lamentablement, només és la punta de l'iceberg de l'immens problema que té el futbol amb la violència i la manca de respecte, i per resoldre'l cal que tothom, absolutament tothom, hi posi de la seva part.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada