dilluns, 29 de maig del 2023

La llista més votada


Ser la llista més votada no garanteix governar si aquesta no obté la majoria de càrrecs electes, en el cas de les eleccions municipals, edils.

Cal advertir que aquest article el vaig escriure ahir, abans de conèixer el resultat de les eleccions municipals. Vull dir que no hi busqueu apriorismes per justificar tal resultat o tal altre... De fet, fa vuit anys ja vaig publicar un article en aquesta mateixa línia, sobre la fal·làcia de la llista més votada.

Ser la llista més votada, en cas de no obtenir majoria, confereix només un avantatge: si no hi ha acord entre cap dels grups municipals per formar una majoria, l'alcaldia es designarà a la llista més votada.

Que en un ajuntament no obtingui l'alcaldia la llista més votada, si no té majoria absoluta, no és un frau electoral, ni és il·legítim ni il·legal. És, simplement, que pel motiu que sigui la llista més votada no ha sabut o pogut configurar una majoria suficient perquè el seu alcaldable sigui escollit.

Perquè qui elegeix l'alcalde no som nosaltres sinó els càrrecs electes. Nosaltres, amb els nostres vots, simplement escollim quina composició tindrà el plenari municipal, quina correlació de forces. Algunes vegades aquesta elecció ja determina una clara majoria i, per tant, una alcaldia; d'altres no...

Per tant, aquests dies allà on no hi hagi una clara majoria deixem que la política, l'art d'arribar a acords entre diferents partits, faci la seva feina, que ara sobretot és conformar majories per elegir alcaldies i formar governs.

A vegades la llista més votada simplement és això, la llista més votada.

-----

Imatge: Felipe Blasco de Pixabay

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada