dimarts, 15 de novembre del 2016

És Sant Roger, avui?


Facebook sol advertir-nos dels aniversaris de les nostres amistats, convidant-nos fins i tot a felicitar-los! Dels sants, però, no en diu res, i potser ja està bé que sigui així! Però a Facebook hi ha qui també es recorda, dia sí, dia també, de l'onomàstica del dia, tot felicitant el Sant de les seves amistats que el celebren, tot i que ja sabem que tots els sants tenen octava.

En les innumerables cartes i postals que els primers anys de la nostra relació vaig escriure a la Sira (ja fa anys que són més comptades...) acostumava a escriure, just sota la data, l'onomàstica del dia en qüestió, fet que m'obligava a consultar el santoral, en aquest cas el de l'agenda (llavors de paper), prèviament triada a setmana vista, amb les fases de la lluna i, naturalment, el santoral!

La devoció pels sants ha anat a menys, sobretot la devoció religiosa, fruit del lògic procés de laïcització de la societat, encara incomplert. Naturalment n'hi ha d'assenyalats, com Sant Jordi, però en general el sant es celebra menys.

No és el meu cas, tot i ser agnòstic! Els meus pares van decidir posar-me per nom Roger i, en una decisió el motiu de la qual que avui encara ignoro, que celebrés la meva onomàstica tal dia com avui, el 15 de novembre, Sant Albert Magne! O sigui, que avui celebro el meu sant, tot i que no tinc clar que ho sigui!

Jo sempre havia cregut que Roger era més cavaller que sant (pels de Flor i de Llúria!), és a dir, que no hi havia cap Sant Roger i que per això el celebrava el 15 de novembre; de petit mai vaig qüestionar la data del meu sant, doncs no tenia amb qui comentar-la, no sovintejaven massa amics amb noms homònims! I de petit el celebrava portant una coca, la típica de iogurt feta a casa el dia abans, a l'escola, doncs l'aniversari sempre em coincidia amb les vacances escolars d'estiu!

Però amb el pas dels anys he conegut altres Rogers que celebren el sant un altre dia, fins i tot hi ha qui m'ha felicitat l'onomàstica, per sorpresa meva, un altre dia! Fent una simple cerca al santoral apareixen Sant Roger de Todi, beat, el 13 de març, Sant Rogeli (o Roger o Rogeric), màrtir, el 16 de setembre, Sant Roger, monjo i màrtir, el 22 de novembre o Sant Roger de Cannes, bisbe (el de la imatge que acompanya aquest escrit), el 30 de desembre. Amb els anys he descobert com d'equivocat n'estava, de creure que no hi havia Sants Rogers!

Però el dubte inevitablement persisteix: perquè jo celebro el sant, per obra i gràcia dels meus pares, el 15 de novembre? Fa uns anys li vaig preguntar a la meva mare i ella em va dir que va ser cosa del meu pare, qui per raons òbvies no pot resoldre el dubte... Entenc que no va ser una decisió arbitrària, una simple tria a l'atzar, sinó, vull entendre, fonamentada i amb coneixement de causa, fruit, sempre he pensat, de la seva condició d'antic seminarista i, per tant, coneixedor del santoral.

No necessito la resposta, com tampoc ser un fidel devot, per celebrar el meu sant, que tot i acceptant que pugui no ser avui, jo avui el celebro, com sempre he fet, per la santa decisió dels meus pares; al cap i a la fi no necessito més explicacions!

12 comentaris:

 1. Hola, jo em dic Roger i també celebro el meu Sant el 15/11... pensava que era l'únic... no estàs sol!! :)

  ResponElimina
 2. Felicitats Roger, que tinguis un día espectacular...!!!

  ResponElimina
 3. Jo també el celebro el 15 de novembre. El meu avi Albert ho va instaurar. Li va dir un mossèn amic seu.

  ResponElimina
 4. Hola, jo sóc el pare d'un Roger, i en el nostre cas vam escollir el nom perquè sona bé, no n'hi havia molts, i es pronuncia o escriu igual en anglès, francès, castellà (no Rogelio!!!) i altres idiomes.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Doncs jo em dic Roger i els castellanoparlants no ho saben pronunciar, és una mica tortura presentar-se i que acabin dient el meu nom, fonèticament, amb 'o' i no amb 'u'. Alguns amics francesos també m'han comentat que allà és un nom que es va perdent i ja no se sol posar. Tot i això, a mi m'encanta el meu nom, ja que en català sona molt maco i no trobes massa gent que s'anomeni així. PD: Jo celebro el sant el dia 13 de març (perquè el meu aniversari és el 9 de novembre i és massa pròxim als altres sants).

   Elimina
 5. Felicitats a tots els Rogers, els que ho celebreu avui dia 22, com jo i a tots altres. Àpali.

  ResponElimina
 6. Bones jo també em dic Roger i si, jo ho celebro el 22 de Novembre per Sant Roger Monjo i Màrtir, just una setmana després del meu germà Albert que ho celebra el 15 com tu.
  Per cert de Sant Roger Monjo i Màrtir poca o gens informació hi ha. Nomès que ho posa al santoral català

  ResponElimina
 7. Jo també em dic Roger i també celebro el sant el 15 de Novembre. Mai he sapigut per què.

  ResponElimina
 8. Tot i que vaig un any tard, avui es 15 de Novembre, i jo celebro Sant Roger. Els meus pares em varen posar Roger per motius obvis: no es podia traduir al castella (la meva germana va ser inscrita com Ines, pero a mi no em varen poder canviar el nom). Coses de l'epoca. Ma mare sempre m'explica que ho varen consultar al santoral de Montserrat (??) i que Sant Roger era el 15/11. I aixi segueixo.

  ResponElimina
 9. Bon dia, no em dic Roger però el meu nebot se'n diu, i consultant per Internet per confirmar el dia del seu sant (sempre ho he de fer perquè sé que ho celebra al novembre, però mai recordo el dia exacte, tinc molt mala memòria!) he entrat en aquest post. Per si serveix, no sé si serà aquest cas però, en d'altres casos ha passat que, amb el pas dels anys, han canviat el dia de celebració del sant. Es per exemple, el cas de Santa Rosa, que abans se celebrava un dia de l'agost i el van passar a finals d'agost (per variar, no recordo els dies exactes... disculpeu).

  Salut,

  Manel

  ResponElimina
 10. Jo em dic Roger, i em van posar el nom perquè és català (entre altres raons). Celebro el Sant per decisió pròpia de quan era petit el 16 de setembre (Sant Rogeli d'Íllora). No volia que fos 22 de novembre (Arxiconeguda Santa Cecília, i el nom de la meva àvia) ni el 4 de gener (massa a prop de Reis). Ara que sóc gran estic fent una recerca de Sants i n'hi ha uns quants, vull decidir-me per quin prenc devoció. Entre molts, i com es diu en algun fil, del del 22 de novembre poca cosa (he trobat alguna referència als màrtirs de Còrdova). El 15 de novembre és Honorat Roger James (https://nominis.cef.fr/contenus/saint/9186/Bienheureux-Richard-Whiting-et-Roger-James.html).
  Per cert, tots els Rogers teniu un nom molt bonic :-)

  ResponElimina
 11. Jo també el celebro el dia 15 de novembre. La meua mare m'explicà que tenia un calendari i aquest dia hi posava Sant Roger.

  ResponElimina