dimarts, 30 de maig del 2023

"Post festum, festum"


No, no m'he equivocat amb l'expressió llatina que dona títol a aquest article. I sí, ja sé que l'expressió original és "post festum, pestum" però avui, contra tot pronòstic, no és l'expressió que més s'escau al moment polític.

Si les eleccions són la festa de la democràcia, encara no hem tancat la de les eleccions municipals i autonòmiques que, amb un inesperat gir de guió, el president Pedro Sánchez ja n'ha convocat unes altres, les generals, de forma anticipada, avançant-les mig any.

Ja sabem que la festa de les eleccions va per barris i en aquestes, a excepció de Catalunya, els socialistes han patit una important patacada, perdent places importants en l'àmbit municipal i autonòmic en favor del Partit Popular, que confirma la seva tendència a l'alça.

Davant aquest escenari el president del govern espanyol ha actuat i reaccionat de forma ràpida i àgil, dissolent les Corts i convocant eleccions generals d'aquí menys de dos mesos, el 23 de juliol.

Sabent-se perdedor d'aquestes eleccions, i possiblement de les properes, l'avançament li dona algunes armes polítiques per poder-les afrontar, qui sap, si amb més possibilitats de sortir-ne indemne. D'entrada amb aquest moviment s'apodera del control de l'agenda política i capta l'atenció mediàtica, ara que tot se centrava només en el reguitzell de preses de possessió de presidents i presidentes, alcaldes i alcaldesses del Partit Popular.

D'altra banda, s'estalvia una agònica precampanya amb la pell de brau tenyida de blau i amb un Alberto Núñez Feijóo furgant durant mesos en la ferida socialista. El que hagi de passar, sobretot si és una derrota, que passi ràpidament.

De fet, el mateix anunci de l'avançament electoral és el primer acte de campanya de Pedro Sánchez, reforçant la imatge d'un polític que pren decisions, si cal arriscades, que no és dels que resten immòbils, quasi impassibles, dels que, com Rajoy, sembla que no facin res... De moment, davant una inapel·lable derrota, ha reaccionat.

Veurem si Pedro Sánchez té més vides que un gat, veurem si d'aquesta se'n surt. D'entrada ho té pelut, molt pelut, però ja ha estat sentenciat i quasi enterrat políticament altres vegades i, malgrat tot, fins ara sempre ha sobreviscut.

Tindrem una altra festa de la democràcia; per a Pedro Sánchez és millor que aquesta tampoc la guanyi l'abstenció.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada