divendres, 5 de maig del 2023

Cent, la xifra de la setmana


Tard o d'hora a tot govern, o a quasi tot, li venen ganes de desplegar un ajut econòmic de caràcter universal, allò de repartir diners entre la ciutadania. Al de la Generalitat les ganes les ha trobat ara amb l'ajut de 100 euros per alumne de primària en concepte de material escolar per al curs vinent.

Se'n beneficiaran prop de mig milió d'alumnes, segons dades del Departament d'Educació, per la qual cosa el pressupost estimat d'aquesta mesura serà d'uns 50 milions d'euros.

L'objectiu de la mesura (pal·liar l’increment de preus de les despeses relacionades amb l’escolarització) el comparteixo, no em sembla tan bé la seva execució, el caràcter universal de l'ajut.

Per a moltes famílies aquests diners ni els faran pessigolles, per a d'altres seran del tot insuficients per a fer front a les despeses de l'escolarització. Hi hauria altres maneres de distribuir aquests recursos per a la mateixa finalitat, bé tenint present la renda en cas de mantenir el destí de l'ajut per a les famílies, bé deixant que siguin els mateixos centres educatius qui facilitin el material escolar a les famílies que més ho necessiten.

És clar que no és el mateix donar directament l'ajut a les famílies a què qui el doni sigui l'escola; no és el mateix que l'ajut el rebin totes les famílies a què el rebin només les famílies que més ho necessiten.

La mesura, per bé que benintencionada, té traces de populisme i electoralisme, perquè a les eleccions (també a les municipals) qui vota són els pares i les mares i no les escoles, i precisament voten més les famílies que menys ho necessiten que les més necessitades, ja que moltes d'aquestes segurament ni tan sols deuen tenir dret a vot.

Segurament la temptació és massa forta per a negar-s'hi, per a negar-s'ho.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada