dimarts, 16 de març del 2021

La (des)motivació per estudiar...


L'altre dia a l'hora de sopar, que a casa és sobretot l'hora de compartir el dia i la vida, la meva filla petita ens comentava que un professor els hi havia preguntat si a casa els i les pressionen per a treure bones notes, ja sigui amb el reforç positiu (premi) o negatiu (càstig). Ella va respondre el que hi ha: no.

A casa no hem exigit mai notes, ni a primària, ni a secundària ni, ara amb les grans, a la universitat; sí que hem demanat responsabilitat (al capdavall les notes i les seves conseqüències són seves), treball i, si per alguna cosa m'he enfadat, més aviat ha estat pel desordre horari que arribat un punt de l'adolescència sembla inevitable...

És clar que, facis el que facis, el dubte sempre hi és, ja que sovint apareix la màxima que diu "mal si fas (si exigeixes) mal si no fas (si no exigeixes).

Què podem fer pares i mares per contribuir positivament a la motivació per estudiar dels nostres fills i filles? És possible que, tot i la nostra bona intenció, els i les desmotivem irremeiablement?

Quins són els factors que influeixen en la motivació per estudiar? I aquests factors, són els mateixos per a tots els i les adolescents?

No hi ha pare o mare que no ens hàgim fet alguna vegada alguna d'aquestes preguntes, i no sempre la nostra experiència com a fills i filles ens serveix, ja que ara ens ho mirem des d'un altre rol...

Amb la voluntat de respondre aquestes preguntes, o com a mínim d'aportar-hi arguments, les AFA i AMPA dels instituts Vicens Vives, Ermesenda de Girona, Santa Eugènia i Narcís Xifra i Masmitjà hem organitzat la xerrada "La (des)motivació per estudiar de l'alumnat de secundària: què podem fer les famílies?", que anirà a càrrec de la sociòloga, mediadora i educadora Alba Castellví.

Segur que a la xerrada l'experta ens respondrà algunes preguntes, i no descarto que n'obri algunes més, que ja sabem que això de la maternitat i la paternitat no és una ciència exacta, ni hi ha receptes màgiques!

Al capdavall del que es tracta és d'aprendre sobre la marxa, amb una barreja de base teòrica, d'experiència i d'assaig i error!

I la meva experiència és que de pare, com de fill, de marit, d'amic o de company mai se'n sap prou! 

2 comentaris:

  1. Hola Roger. Ens interessa el tema. Quan cliquem l’enllanç dels organitzadors ens indica que és un vídeo privat. Ens pots dinar accés encara que sigui temporal? Gràcies. P.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hauríeu d'enviar un correu electrònic a ampaxifra@gmail.com.
      Moltes gràcies.

      Elimina