dimecres, 15 de febrer del 2023

Tontets i segregats


Han passat dies, tot just avui una setmana, de la reunió en què, després de fer-se pública, les administracions competents van explicar-nos, a les famílies afectades, la decisió d'extingir l'ESO del Xifra i, per tant, del Pont Major.

Vaig assistir a les dues reunions i al final, quan es van acabar, va emergir la sensació que a la primera vam assistir-hi sobretot els segregats i a la segona els tontets. Ambdues qualificacions no són de collita pròpia, sinó que van planar, de forma més o menys literal, en cadascuna de les reunions.

Un pare de l'Institut Xifra, també de l'Escola Montjuïc, va autodefinir de tontets, de forma irònica, a les famílies de l'Escola Montjuïc que havien fet una aposta  per l'educació pública fent allò que Educació espera que facin les famílies d'aquesta escola, que vagin a l'únic institut públic que tenen adscrit, el Xifra, perquè descompto l'adscripció de l'Ermessenda, que més aviat sembla una broma de mal gust.

Tontets per haver fet, a nivell de famílies, una aposta conjunta per un Xifra que ja agonitzava i per veure com ara qui es retira del Xifra és precisament Educació.

Segregats van sentir-se les famílies del Pont Major sobretot quan el regidor, en una resposta impulsiva en un debat intens, va definir el barri de segregat, cosa que va indignar encara més a la parròquia, com si fos responsabilitat nostra, de les famílies i dels veïns i veïnes que érem allà.

Els tontets i els segregats érem abans d'ahir a la plaça del Vi, davant i dins l'Ajuntament de Girona, defensant el barri i l'educació pública.

Potser també demanant una mica de respecte, i no tant per la desafortunada expressió, sinó pel dret a la informació que també devem tenir, i no hi ha dret que les famílies afectades coneguin a les portes de la preinscripció que ara resulta que l'institut que fins ara tenien de referència desapareix del mapa, que la decisió està presa i que s'hi han d'adaptar.

Informar a les famílies no és un tràmit que s'apunta a l'agenda i es resol en una reunió, però és així com actua massa sovint Educació, amb la connivència en aquest cas de l'Ajuntament.

Tontets i segregats ens hem organitzat i estem mobilitzats i, ara sí, se'ns vol escoltar quan fa anys que defensem el que defensem ara (una ESO digna al Pont Major) i fins ara se'ns ha fer cas omís: transport del centre al barri? No. Millora del transport de Montjuïc i Sant Daniel al Xifra? No, que paguin les famílies. Replantejar via planificació les adscripcions per diversificar l'alumnat del Xifra? I ara! I així cada any...

Els tontets i els segregats finalment hem fet un crit, un crit davant la sentència de l'ESO del Xifra. Cridem les famílies de l'institut i de les escoles afectades, cridem els veïns i veïnes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada