dijous, 23 de febrer del 2023

3 frases de "Les aventures d'en Wesley Jackson", de William Saroyan


En plena Segona Guerra Mundial l'exèrcit nord-americà va encarregar a un dels seus soldats, a canvi d'un permís, que escrivís un llibre sobre la guerra per enaltir-la i el cert és que els va sortir el tret per la culata.

El soldat i escriptor William Saroyan va fer, amb "Les aventures de Wesley Jackson", una novel·la antibel·licista que no va agradar a l'exèrcit, que el va deixar sense el permís promès.

Ara que fa un any de la invasió russa d'Ucraïna, un any d'aquesta guerra, ara que el conflicte es rearma amb més material mortífer, convé fer una lectura crítica de la guerra, dels seus interessos i de les seves devastadores conseqüències.

  • "Per això l'esperit de gran família que envaeix tot un país quan esclata una guerra em fa sospitar una mica de la gent que ho celebra, perquè la veig sempre somrient i plena d'esperança, i massa predisposada a les heroïcitats, mentre que els paios d'uniforme quasi sempre se senten confosos i desgraciats, i només comencen a somriure quan ja no hi ha res més a fer, i no són mai gaire optimistes perquè no saben gaire què passa ni què significa el que passa ni quin pot ser-ne el desenllaç -per a ells, vull dir-; i no tenen mai pressa per fer-se els herois perquè, amb una mica de mala sort, potser acabaran sent herois morts."
  • "Així que esclata una guerra, sembla que tothom s'oblidi del que sabia -de tot el que importa de debò-, i calla i es queda callada i es limita a rondinar amargada per les mentides que no para de sentir pertot arreu."
  • "En una guerra moren molts homes per coses que passen constantment: tota mena d'accidents, tota mena d'errors, tota mena de fets lamentables per culpa de la bestiesa humana.
 "Les aventures de Wesley Jackson" ha estat el primer dels tres llibres que llegim al Club de Lectura de Pau i Drets Humans de les Biblioteques de Girona. El segon va ser "Papers de Pau" d'Arcadi Oliveres, i el tercer serà el còmic "Transparentes. Historias del exilio colombiano" de Javier de Issui.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada