dissabte, 4 de febrer del 2023

Sunday Bloody Sunday. Minuts Musicals històrics.


El 30 de gener de 1972 unes 15.000 persones es manifestaven a Derry, ciutat d'Irlanda del Nord, contra una llei del govern britànic que permetia empresonar sospitosos de l'IRA sense judici previ.

La manifestació, de caràcter pacífic, estava convocada per l'Associació pels Drets Civils d'Irlanda del Nord i es va enverinar arran del llançament, per part d'un grup aïllat, de pedres contra un grup de soldats.

La resposta dels soldats va ser contundent, disparant primer aigua a pressió i pilotes de goma per obrir foc, després, amb bales reals.

El balanç de víctimes va ser de 13 persones mortes, entre elles 6 menors d'edat, 26 persones ferides de bala, algunes disparades per l'esquena, i més de 30 persones ferides en total. Cap de les persones ferides anava armada.

Aquella massacre, que va ser objecte d'una investigació que no es va aclarir fins l'any 2010, va ser anomenada el "Bloody Sunday", el Diumenge Sagnant, i l'any 1983 el grup irlandès U2 va referir-s'hi en aquesta cançó: "Sunday Bloody Sunday".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada