dissabte, 21 de gener del 2023

Rèquiem de Mozart - Lacrimosa. Minuts Musicals històrics.


El 14 de febrer de 1791 va morir la jove esposa del compte Franz von Walsegg, Anna, a l'edat de vint anys. Aquesta aparent mort intranscendent sembla que va ser la causa d'una de les darreres peces musicals que va composar Mozart.

Aquest aristòcrata austríac, aficionat a la música, va manar a un misteriós emissari encarregar a Mozart un rèquiem. Von Walsegg tenia per costum fer passar músiques d'altres per seves en concerts privats que feia al seu castell. Això del plagi deu ser tan antic com antiga és la música.

L'emissari, sense revelar qui era ni el nom de qui l'enviava, va fer un primer pagament per avançat a Mozart per l'encàrrec del rèquiem. El cas és que aleshores Mozart va ser cridat a Praga per escriure una òpera, "La clemència de Tito", per celebrar la coronació de Leopold II d'Àustria.

Interpel·lat de nou per aquest misteriós emissari Mozart, ja malalt i obsessionat amb la mort, va interpretar aquesta petició com un missatge del destí i va començar a compondre un rèquiem, la Missa de Rèquiem en re menor, pensant en el seu propi funeral.

Això, escriure la música del propi funeral, m'ha fet pensar en el "Somni IX" de Guerau de Liost, el "Del prematur sepeli de Guerau de Liost", que entre d'altres versos diu:
"Mes, ai! tot d'una ma cabòria trenca
un sotragueig innoble. Al cementiri
em duen per viaranys polsosos.
Adéu, muller sortada i contristada!
Adéu, amics, que ara us fingiu solemnes!
Adéu, Montseny! La caritat em fessis
d'oferir-me un sojorn per la meva ànima..."
Mozart va morir abans de culminar el seu rèquiem, que va finalitzar el seu deixeble Franz Xaver Süssmayr. Sembla ser que el 10 de desembre de 1791, en la cerimònia del seu enterrament, es van interpretar alguns fragments del Rèquiem de Mozart, que com a obra completa es va estrenar el 2 de gener de 1793

També es va interpretar el 14 de desembre de 1793 en una missa en record d'Anna, ja jove difunta esposa del compte Franz von Walsegg, sota la direcció del propi compte. Al final va tenir el rèquiem que va pagar...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada