dimarts, 10 de gener del 2023

Assaltar


És com si ens haguessin entrat a robar a casa”. Això és el màxim que la dreta moderada catalana ha arribat a dir quan s'ha vist democràticament despullada del govern, és a dir, del poder. La frase la va pronunciar Marta Ferrusola, la "mare superiora", quan el govern tripartit d'esquerres liderat per Pasqual Maragall es va fer amb el Pati dels Tarongers.

Convé posar en context la frase, dita després de més de dues dècades de ser la dona del president de la Generalitat, i podem entendre que formava part de l'acceptació de la derrota de CiU amb Artur Mas com a cap de cartell... Aquella deuria ser una derrota difícil de pair, de  digestió pesada i si el màxim exabrupte va ser aquest, podem estar contents.

Perquè avui l'extrema dreta no accepta el joc democràtic ni el resultat de les urnes i, com fa dos anys amb l'assalt trumpista al Capitoli, aquests dies l'extrema dreta brasilera, partidaris de Bolsonaro, han fet el mateix amb tres institucions d'allà.

Assaltar el poder si no el guanyes a les urnes, aquesta és la qüestió, i no amb un cop d'estat militar sinó amb una gran mobilització civil. Perquè assaltar és precisament això, escometre, atacar per apoderar-se d'allò que s'assalta.

La democràcia requereix, a banda del joc net i la transparència, l'acceptació del resultat de les urnes per dolorosa que pugui ser la derrota; i és evident que fins arribar a l'acceptació podem passar per la negació i la incredulitat, i que en aquestes fases es puguin escapar frases desafortunades i alhora innocents.

Altra cosa és quan, enquistats en la fase de negació es vulgui assaltar el poder de qualsevol manera; en alguns països aquesta és una formula de canviar governs, a base de cops d'estat: el preocupant és que en democràcies teòricament consolidades aquestes pràctiques es vagin provant i entrenant...

I aquest problema no apareix quan l'extrema dreta guanya el poder a les urnes, sinó quan el perd. Per tant el millor antídot, la millor prevenció  perquè l'extrema dreta no tingui la temptació d'assaltar el poder, és que no el guanyi mai a les urnes, així no el podrà perdre...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada