dijous, 12 de gener del 2023

Dones Pont


La definició del diccionari de la paraula pont és rica i diversa; va més enllà de la definició primigènia, la que fa referència a les obres publiques: "Obra de fàbrica, estructura metàl·lica, etc., sobre la qual una via de comunicació pot salvar una depressió o un obstacle (riu, barranc, etc.) o creuar una altra via de comunicació situada a nivell inferior."

Aquesta és una paraula que al meu barri tenim molt integrada, fins al punt que ens dóna nom: Pont Major. El major és avui el pont de l'Aigua... D'un anys ençà un altre pont, més modern, també delimita el barri, el pont de l'Aurora.

De la definició m'agraden altres accepcions, com la que fa referència a l'anatomia animal ("Porció de teixit que uneix dues parts d’un òrgan"), la que té a veure amb l'electricitat ("Conjunt d’elements físics que formen un circuit tancat, alimentats elèctricament entre dos nusos diagonalment oposats i que tenen connectat un detector de corrent entre els altres dos, i que és emprat sovint com a circuit de mesura.") o la que té a veure amb l'estratigrafia ("Conjunt de terres que constitueixen un lligam entre dos continents i permeten les migracions d’animals terrestres d’un continent a l’altre").

Aquesta darrera definició és la del pont continental, i al diccionari també hi ha la del pont llevadís, el pont internacional, el pont de neu, el pont del diable...

Al meu barri a banda dels ponts de l'Aigua i de l'Aurora des de fa uns mesos en tenim un altre, de pont, el que han bastit cinc dones a través dels seus relats de vida en un projecte documental que vol esdevenir projecte educatiu.

"Dones Pont. Relats de resiliència" és un projecte que actualment està en recerca de finançament i us animo a descobrir-lo i, tant si sou del barri com si no, a fer-hi una contribució que hi ha aportacions per fer per a totes les butxaques.

Si els ponts uneixen ribes aquest uneix dones diverses per enfortir-les, també per enfortir-nos i créixer col·lectivament, per aprendre a superar obstacles...



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada