dijous, 5 de gener del 2023

Cartes als Reis d'Orient


"Estimats Reis d'Orient..."
Així comencen moltes de les cartes que aquests dies grans i petits hem escrit als Tres Reis d'Orient, d'una o altra manera, fidels a la tradició.

Cartes que poden anar d'un simple llistat de regals desitjats, passant per retalls de les joguines dels catàlegs que es demanen, fins a una carta més elaborada i argumentada que pot incloure una valoració crítica de l'any que hem deixat enrere i una declaració d'intencions (se suposa que bones) del que tot just fa uns dies hem encetat.

Les que escrivim als Tres Reis d'Orient deuen ser de les poques, sinó úniques, que fem sobre paper del nostre puny i lletra, deixant de banda per a l'ocasió els teclats d'ordinadors, tauletes i telèfons mòbils, i que posem dins un sobre. Llevat d'aquestes, amb prou feines escrivim cartes, la resta de l'any...

De jove n'havia escrit moltes, de cartes, escrit i, naturalment, enviat. I com totes les que he enviat als Reis d'Orient, a vegades jo també em pregunto què se n'han fet de totes les cartes que he escrit. Curiosament una gran part les tinc a casa, les que al llarg d'aquests quasi trenta anys he escrit a la Sira però, i la resta?

Jo tinc les que he rebut i, com jo amb les meves enviades, de moment ningú me les ha reclamat. De fet deuen ser meves, de la meva propietat, una vegada rebudes...

I els Reis d'Orient, què en fan de les nostres cartes? Compto per descomptat que les llegeixen, ells o algú de la seva comitiva, però després de llegir-les les desen?, les cremen?, les reciclen al contenidor blau?...

És possible que algunes d'aquestes cartes continguin secrets inconfessables, potser secrets innocents propis de la mainada, però entenc que la confidencialitat amb els Reis d'Orient hauria de ser tan o més sagrada que el secret de confessió, i no estic segur que el tractament de les cartes una vegada rebudes en pugui donar una total garantia.

Jo per si de cas darrerament escric les meves cartes de forma més asèptica, fent el llistat de regals desitjats, i ni tan sols l'envio; deixo que el Nadal faci la seva màgia... Fins ara sempre l'ha fet!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada