dilluns, 13 de gener del 2020

Més enllà del Balandrau


És admirable la resposta que l'Escola Balandrau de Girona ha sabut donar davant l'amenaça del Departament d'Educació de suprimir per al curs vinent la línia de P3, el que suposaria el més que probable tancament de l'escola.

La seva capacitat de mobilització, àgil, ràpida, participativa, intensa i persistent ha resultat efectiva, si més no a curt termini, salvant la línia de P3 per al curs 2020/2021. La notícia de la decisió del Departament d'Educació es va rebre just la vigília de la tornada a l'escola després de les festes de Nadal, com un regal de Reis d'última hora...

Més enllà del Balandrau i la seva fita, encara hi ha lluita, pel propi Balandrau (s'ha salvat el P3 del curs vinent, però no sé si definitivament s'ha garantit el seu futur els propers cursos) i, naturalment, també per les altres dues escoles de Girona nominades a perdre, el curs vinent alguna línia de P3, l'Escola Montfalgars i l'Escola Marta Mata.

La possible supressió d'una línia de P3 en aquestes escoles no suposa una estocada mortal com al Balandrau, però sí una ferida oberta al seu projecte educatiu i un element de desestabilització de l'escola.

Les escoles, també els instituts, consoliden projectes educatius sobretot quan poden gaudir de certeses i estabilitat, quan el gruix dels seus claustres són estables i quan poden projectar projectes i programes com a mínim a mig termini. Estocades com aquesta generen incertesa i, com en l'economia amb els mercats, en l'educació la incertesa espanta les famílies, fa trontollar els claustres i posa en crisi els projectes.

Ho estem vivint (tot això) en primera persona a l'Institut Narcís Xifra i Masmitjà de Girona, passant, aquest curs, de quatre a dues línies de 1r d'ESO...

És per això que més enllà del Balandrau la lluita continua, especialment aquesta setmana amb dues reunions de comissions del Consell Municipal d'Educació (CEM) de Girona, dilluns i dijous, en les que sens dubte es tractarà aquesta qüestió, i amb el ple municipal de divendres que aprovarà, previsiblement, una moció per unanimitat en defensa de les línies de P3.

Defensar les línies de P3 de l'Escola Balandrau, l'Escola Montfalgars i l'Escola Marta Mata és defensar l'escola pública, la qualitat de l'educació pública.

Espero que el Consell Municipal d'Educació de Girona properament també es pronunciï, i que ho faci en la línia dels grups municipals, en la defensa dels grups de P3, ja minvats aquests darrers cursos en altres escoles, i en la reivindicació del paper que en aquest debat, i aquestes decisions, hauria de tenir el propi CEM.

El Balandrau ha obert camí, i ara no és moment per deixar-lo, ans al contrari!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada