dilluns, 30 de desembre del 2019

El P3 no es toca!


Aquest curs tot just sortirà de l'Escola Balandrau de Girona la primera promoció d'alumnes que haurà fet tot el cicle d'educació infantil i primària sencer, la primera promoció d'alumnes que, sortint del Balandrau, aniran a l'institut!
El Balandrau, doncs, és una escola molt nova, una escola amb un projecte educatiu encara de poc recorregut, tot i que ja amb una certa trajectòria definida i perfilada, fins i tot diria que reconeguda. El Balandrau és una escola jove i, perdoneu-me el dramatisme, avui està amenaçada de mort, d'una mort prematura.

El Departament d'Educació sembla decidit, un any més, a suprimir línies de P3 de les escoles públiques de Girona (de fet d'arreu), i després de suprimir per aquest curs les de les escoles de Font de la Pólvora i Dalmau Carles, per al curs vinent planteja suprimir les una de l'Escola Marta Mata, una de l'Escola Montfalgars i la de l'Escola Balandrau; no sabem si dues a escollir d'aquestes tres opcions, o les tres...

És una llàstima que, en comptes d'aprofitar la davallada conjuntural demogràfica el Departament d'Educació no es plantegi rebaixar les ràtios, sinó suprimir línies; és pertinent recordar que el Consell Municipal d'Educació (CEM) de Girona va aprovar, al gener de 2019, una resolució en la que es demanava precisament la reducció del nombre d'alumnes per aula: "Mesures per a la programació de les necessitats d’escolarització del curs 2019-2020: Disminució de la ràtio de P3. Aprofitar la davallada de natalitat per reduir les ràtios de P3. Reduir a 23, a tots els centres amb l’excepció dels de màxima complexitat públics."

I si bé és cert que el CEM Girona és un òrgan consultiu, la seva opinió, tenint present que representa el conjunt de la comunitat educativa de la ciutat, hauria de ser més tinguda en compte!

Sigui com sigui, ara el Departament d'Educació planteja una nova reducció de línies de P3 per al curs vinent i d'entre les opcions que planteja, la supressió de la de l'Escola Balandrau suposaria, de facto, la seva mort anticipada, ja que només té una línia de P3... D'aquí que l'escola, i especialment l'Associació de Famílies d'Alumnes (AFA), s'hagi mobilitzat tant!

Un any més, doncs, caldrà fer una aferrissada defensa de l'escola pública en general, i del manteniment de les línies de P3 en particular, una defensa que veurem si, com la de l'any passat, resulta estèril, ja que malgrat tot (posicionaments del CEM, protestes dels propis centres escolars, etc...) el Departament d'Educació va suprimir les línies de P3 de les les escoles de Font de la Pólvora i Dalmau Carles...

El malestar no és només pel què (supressió de línies), també és pel com, per la manera que el Departament d'Educació pren i comunica aquestes qüestions. Fa un any va fer quelcom semblant amb l'anunci de l'obertura del nou Institut de Sarrià de Ter, deixant sense gaire marge de maniobra a l'Institut Narcís Xifra i Masmitjà de Girona, que va veure resignadament, després de moltes protestes i reunions, com li suprimien dues línies de 1r d'ESO...

Entre d'altres motius és per això que des de l'AMPA del Xifra també ens sumem a la defensa de les línies de P3!

En ple debat sobre les zones d'escolarització de Girona, i amb problemes de mobilitat i transport escolar, o de segregació per resoldre, en comptes d'afrontar aquestes qüestions amb el temps i les energies que requereixen, ara de nou hem de destinar esforços, veurem si fructífers, per a defensar l'escola pública i la qualitat de l'educació començant des de la base, amb una premissa molt bàsica i entenedora: el P3 no es toca!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada