divendres, 3 de gener del 2020

El refrany de la setmana, sobre el cap d'anySi l'any passat van ser frases cèlebres, totes elles cites de personatges també cèlebres, aquest 2020 farciré els divendres de cultura popular amb refranys catalans, no només per posar-los en valor, també per reivindicar-ne l'ús!

I per refrany fem-ho com l'any, amb un sobre el cap d'any. El cap d'any és una data simbòlica que el refranyer, força sovint, pren com a mesura del que passarà al llarg de la resta d'any, com si el que es fes, o deixés de fer-se en tal data, fos premonitori. Un bon exemple, ben genèric, és "el que es fa per Cap d'Any, es fa tot l'any"...

És clar que a mi m'agrada més el que diu "amoretes de Cap d'Any, per Sant Miquel afany", tot i que un de semblant allarga fins al Nadal l'afany, en aquest cas entès com a glòria!

I tot i que potser hi ha algun altre refrany que podria contradir-los, diu la cultura popular que casar-se aquest dia portava bona ventura al matrimoni: "si et cases per Cap d'Any, lluna de mel fins a Sant Miquel!"

Bon divendres i millor cap de setmana!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada