dijous, 17 de setembre del 2020

En regressió


A Girona estem en plena regressió, després que les autoritats, aconsellades per les sanitàries, hagin decretat l'increment de les restriccions en les trobades socials; aquests dies tornarem a veure parcs infantils tancats i aforaments (encara) més limitats i, de retruc, activitats culturals i socials (fires diverses, per exemple) suspeses... Fires de barris o de carrers, que les Fires de Sant Narcís encara està per veure quin destí tindran, quines restriccions!

L'augment de casos i de risc de rebrot així ho aconsellen i, per més que ens costi acceptar-ho, la regressió (principi de realitat) és un fet. I quan dic regressió em refereixo, d'entrada, al seu significat més asèptic, el "retorn a una situació anterior", doncs és evident que aquestes restriccions ja les hem viscut, no són un escenari desconegut...

És clar que aleshores, quan vam viure aquestes restriccions, o de semblants, ho fèiem immersos en una dinàmica d'anar guanyant terreny a la llibertat de moviments, després del confinament, i ara, en canvi, ho fem després d'haver reconquerit part d'aquella llibertat.

Sí, és com recular en el tauler del joc de l'Oca, i per tant és inevitable la sensació de perdre, de regressió en el sentit de tornar enrere, i que per tant s'obri la possibilitat que la definició del terme, regressió, també abraci la perspectiva de la psicologia: "procés inconscient mitjançant el qual l'individu torna a una etapa anterior del seu desenvolupament, com a mitjà de defensa davant una frustració i com a recuperació d'un comportament i d'uns models de satisfacció anteriors considerats millors per l'individu."

I és que tot i les resistències davant el canvi, en aquest cas un canvi que ens fa retrocedir, aquesta regressió vol ser, des de la perspectiva sanitària, un mitjà de defensa davant una frustració per a la recuperació d'un comportament i d'uns models anteriors considerats millors...

Tornar a fer un camí no és el mateix que fer-lo de bell nou, i aquesta potser és la clau, i l'oportunitat, que ens dóna aquest retrocés, aquestes conegudes restriccions que ens fan entrar, vulguem o no, en regressió.

Tenim a les nostres mans (curulles de gel hidroalcohòlic) fer que aquesta passa enrere ens permeti fer-ne dues endavant!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada