divendres, 29 de juny del 2018

Paraula de Fabra: vacança


Aquesta paraula l'utilitzem en plural doncs si només poguéssim fer-ho en singular, vacança, especialment en la seva segona definició, seria molt trist!

[de vacar]

f 1 1 Estat d'un càrrec, d'una plaça, etc., mancats de titular, vacants. Han declarat la vacança de la càtedra de filosofia.

2 Període durant el qual roman vacant un càrrec, una plaça, etc. En morir el rei hi hagué una llarga vacança de poder.

3 vacança de la seu DR CAN Seu vacant.

2 pl 1 Cessació, suspensió, temporal d'una activitat. Et cal fer vacances urgentment.

2 DR PROC Període durant el qual els tribunals de justícia suspenen llurs actuacions.

3 DR TREB Dret irrenunciable de tot treballador per compte d'altri a un quant temps de descans anual retribuït, que sol ésser de trenta dies, ordinàriament a l'estiu.

4 ENSENY Temps de repòs concedit als estudiants, en la recurrència d'una festivitat o per altres circumstàncies, sobretot la calor els mesos d'estiu, durant el qual romanen tancades les escoles.


Per mi les millors vacances sempre han estat les d'estiu, no només per ser les més llargues, també perquè feien, i fan encara entre d'altres olors, olor de platja...

Per als infants les vacances són un regal, i a mesura que ens fem grans són l'oportunitat per fer la primera pela!, fins que, ja en plena activitat laboral, cas d'arribar-hi, esdevenen aquell dret irrenunciable que convé planificar a principis d'any i que, combinades amb les de la resta de la família, poden esdevenir un autèntic trencaclosques impossible d'acabar!

Les vacances escolars d'estiu ja han començat i les meves encara les veig lluny, aproximadament un mes i mig vista! Com cada any les esperaré pacientment i ja us explicaré quan les gaudeixi, si és el cas, quina flaire faran!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada