divendres, 22 de juny del 2018

Paraula de Fabra: escrúpol


La d'avui, escrúpol, és una paraula que sobretot utilitzem per referir-nos, utilitzada en plural, a qui no en té! Podem observar-ho en el seu sentit figurat...

[1398; del ll. scrūpŭlus 'pedreta petita que ens molesta dins el calçat']

m 1 1 Part, porció, molt petita d'una cosa.

2 Pes, temps, etc., molt petit, pres com a unitat.

3 esp ant METROL ASTR Cadascun dels minuts en què es divideix un grau de cercle.

4 esp ant METROL FARM Unitat de pes que consta de 24 grans i és equivalent a 1/24 d'unça, és a dir, 1,198 g.

2 fig 1 Dubte, inquietud de la consciència, per cosa poc important. Treu-te aquest escrúpol de sobre!

2 [ generalment en pl ] Aprensió, fre que posa la consciència, a obrar o decidir, per por que l'acció duta a terme no sigui immoral, injusta, il·lícita, etc. Tenir escrúpols religiosos, de consciència. Amb tants d'escrúpols no et faràs ric. Un home sense escrúpols.

3 Aprensió, fàstic. Li fa escrúpol menjar als restaurants.


Curiós que el seu origen etimològic es refereixi a la "pedreta petita que ens molesta dins el calçat"; i no és una pedra petita, sinó un autèntic rocam!, el que ens fa nosa i molesta, dia sí, dia també, no només dins el calçat sinó arreu! Sí, altra vegada Donald Trump!

No té escrúpols Donald Trump, i tampoc sembla tenir límits! La seva darrera política (anti)migratòria es basa en la traumàtica separació dels infants dels seus pares, separació qüestionada fins i tot per la seva dona, la primera dama.

Aquesta terrible i indignant mesura no només vol tenir un efecte dissuasiu pels migrants, també és un xantatge polític per tal que el congrés li aprovi, precisament, la seva llei migratòria; bo i reconeixent el patiment que causa amb aquesta decisió diu que és ben senzill evitar-la: aprovar la seva reforma de la llei migratòria. Només la pressió interna i l'externa (internacional) han fet que hagués de recular i moderar aquesta mesura realment extrema, inhumana!

Trump contra el món! Allà on va genera discòrdia i es mostra, a banda d'autoritari, imprevisible; portes enfora no para de fer enemics, fins i tot entre els fins ara més fidels aliats dels Estats Units, i tot, diu ell, per un sol motiu, portes endins: fer més gran Amèrica!

Quan portem al màxim, sense límits, la màxima de la fi justifica els mitjans, senyal que pel camí hem perdut, si mai els teníem, els pocs escrúpols que ens quedaven! Els de Trump ni ell els busca!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada