divendres, 8 de juny del 2018

Paraula de Fabra: governar


El president Mas es va prendre això de governar d'una forma molt literal, potser fins i tot massa, més que amb la seva acció de govern (de les retallades al procés, o "processisme" passant pel 9N) amb l'abús de les metàfores nàutiques; no anava mal encaminat, tenint present la primera definició del verb governar:

[s. XIV; del ll. gubernare, i aquest, del gr. kybernõ 'governar una nau; conduir']
    
v 1 1 tr MAR Dirigir una nau per un rumb determinat.
         
2 intr MAR Servar.
         
3 tr p anal Governar un vehicle, un aeroplà.
    
2 1 tr Dirigir la conducta d'algú o el desenvolupament, la marxa, d'alguna cosa. No saber algú governar la seva família, la seva casa. Governes les passions o les passions et governen?
         
2 pron No et saps governar tu mateix i vols governar els altres.
    
3 tr esp POLÍT Dirigir els afers de l'estat.


No em consta que el president Torra hagi parlat de timons però sí que arrossega, vulgui o no, la condició de president governat, per allò de la dependència, la influència o l'allargada ombra del president Puigdemont!

En qualsevol cas el que molts esperem, ara que ja té govern, és que governi en el sentit més polític del terme, encara que el nostre país no sigui (encara?) un estat; no veig massa clar on ens voldrà o podrà dirigir, però fins i tot en el cas de virar, de seguir donant voltes o d'anar cap a un horitzó incert, el president Torra té al davant molts afers que necessiten ser dirigits, un país per governar!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada