dimecres, 27 de juny del 2018

El futbol al VAR!


El Mundial de Futbol de Rússia, que aquestes setmanes s'està disputant, és sens dubte el mundial del VAR, escrit així, amb ve baixa! El VAR, com tantes altres coses a la vida en general, i en el futbol en particular, aixeca passions i no deixa a quasi ningú indiferent: hi ha qui el defensa acèrrimament, hi ha qui el crítica obertament, i sobretot també hi ha, tot un clàssic, qui opina i es posiciona segons si el VAR el perjudica o beneficia!

El VAR (video assistant referee, àrbitre assistent de vídeo) és una gran ajuda pels àrbitres, bo i entenent que no és infal·lible totalment ja que sempre estarà, com a mínim en alguns casos (el color de les targetes, per exemple), subjecte a la interpretació dels àrbitres mateixos; tot i així és innegable que aporta major fiabilitat a les decisions clau i importants durant un partit, fins i tot en cas d'error ja que el minimitza.

Els detractors diuen que talla el ritme de partit, que fa celebrar gols en diferit o que re arbrita el que inicialment s'ha xiulat, però per mi tot això no són més que l'expressió de la clàssica resistència als canvis que sempre es produeix, i és inevitable.

El VAR, com es va comprovar en la darrera i emocionant jornada del grup de la selecció espanyola, evita grans errades que en alguns casos poden arribar a ser històriques!

A tall d'exemple, el famós i polèmic penal de Guruceta (una clara falta fora de l'àrea!) a favor del Real Madrid en la tornada de quarts de final de la "Copa del Generalísimo" de 1970 que els blancs jugaven contra el Barça al Camp Nou: avui amb el VAR aquell penal no ho seria!, per més que l'àrbitre el volgués xiular! I com aquest, podríem treure la pols a molts més casos d'errors arbitrals històrics!

Si l'àrbitre és qui ha d'impartir justícia el VAR, juntament amb tota la resta d'equip arbitral (liniers, quarts àrbitres...), són més ulls i criteri que l'àrbitre suma per equivocar-se el mínim possible.

Espero que el VAR en el futbol hagi vingut per quedar-se, com fa anys l'ull de falcó en el tennis, tecnologia aplicable ara també al futbol, o l'"instant replay" en el bàsquet.

I de la mateixa manera que el vídeo no va matar l'estrella de la ràdio, el VAR no matarà el futbolista, ni tampoc l'àrbitre, si fins ara no ho ha fet el futbol!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada