dilluns, 28 de març del 2016

Johan Cruyff, en un momento dado


Diuen que Johan Cruyff, en un momento dado, parlava tan malament l'holandès com el castellà, però és indiscutible que per més que parlés atropellant qualsevol diccionari futbolísticament parlava molt clar i només els que van saber llegir-lo, entendre'l, van triomfar amb ell.

Diuen que Johan Cruyff va perdre el Mundial de Futbol de 1974 però en un momento dado resulta que el que es recorda més d'aquell mundial és la "taronja mecànica" liderada per ell!

Diuen que Johan Cruyff va canviar la història del Barça, però no en un momento dado, sinó en dos: quan va arribar com a jugador, l'any 1973, i quan anys més tard, l'any 1988, va ser-ne l'entrenador. Però el cert és que Cruyff no només va canviar la història del Barça, de l'Ajax o la selecció holandesa, també la del futbol!

Diuen que Johan Cruyff va ser més que un extraordinari futbolista i entrenador: en un momento dado va ser una marca esportiva, una fundació i fins i tot un corrent dins el barcelonisme: el cruyffisme!

Diuen que Johan Cryuff no deixava indiferent, i en un momento dado no va deixar-me'n a mi quan vaig titllar-lo d'entorn a l'holandès errant! Ningú és perfecte! (ho dic per mi, consti...)

Diuen que Johan Cruyff va guanyar molts títols com a jugador i entrenador i només cal consultar la Viquipèdia per enumerar-los, però en un momento dado els títols no són el seu millor llegat, sinó tan sols l'evidència que la seva idea, la seva manera d'entendre, veure i interpretar el futbol, l'autèntic llegat, funcionava i funciona encara!

Diuen que un espigat holandès que es diu Johan Cruyff ha mort, però en un momento dado ha nascut, per sempre, la llegenda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada