dijous, 3 de març del 2016

El possibilisme de Pedro Sánchez

Pedro Sánchez durant el seu discurs, possibilista, d'investidura. Foto: Javier Lizón - EFE

També en política, sobretot en política, tot té un preu o, dit d'una altra manera, res és gratuït, prou que ho saben aquests dies Pedro Sánchez, el PSOE i el PSC.

La investidura de Pedro Sánchez és molt cara, té un preu quasi impossible i de moment tot el que ha pagat, l'elevat cost de pactar amb Ciudadanos, no li basta. Pactar a dreta i esquerra alhora, però, potser no és tan qüestió de preu, sinó de possibilitats: és talment la quadratura del cercle!

Pedro Sánchezmolt difícil ser investit president del govern, però va decidir fer un pas endavant davant la passivitat de Mariano Rajoy, que tot i ser i sentir-se vencedor de les eleccions del 20D va fer-se el gallec quan havia de fer el pas per intentar la investidura. Sánchez va decidir fer un pas endavant per intentar l'impossible, afrontar una (quasi) impossible investidura desencallant així la situació i aprofitant el moment per ser el centre d'atenció i de totes les mirades, per bé, per mal i per pitjor!

Les opcions de Pedro Sánchez passen aquests dies, fet el pacte amb Ciudadanos, per una abstenció de Podemos en la segona votació, fet poc probable a hores d'ara, per més que Pedro Sánchez recordi a Pablo Iglésias el cost de votar igual que el PP...

Si finalment Pedro Sánchez no és investit president tampoc res haurà estat en va: a nivell intern, PSOE endins, és avui menys qüestionat que just després de les eleccions, i portes enfora s'ha projectat com a presidenciable, ni que sigui de paper!

Naturalment l'acord amb Ciudadanos pot passar-li factura, a ell, al PSOE i sobretot al PSC davant un nou escenari electoral, però pitjor hagués estat amagar el cap sota l'ala com va fer Rajoy, que no només no vol jugar, sinó que tampoc deixa fer-ho.

Deia Rajoy, a la seva rèplica a Pedro Sánchez, que l'intent d'investidura del líder socialista era un bluf, i va fer allò que a mi tant m'agrada: recórrer al diccionari, en el seu cas de la RAE.

Bluf: "Montaje propagandístico destinado a crear un prestigio que posteriormente se revela falso."

Jo més que un bluf veig en l'intent de Pedro Sánchez pur possibilisme, que la RAE defineix com a "Tendencia a aprovechar las posibilidades existentes para conseguir los objetivos que se pretenden".

Més rica
és la definició del Diccionari de l'Enciclopèdia Catalana:
Possibilisme: Forma d'oportunisme polític d'un partit o d'un particular que, tot i conservar la fe en els propis principis ideològics, està disposat a cedir en alguns punts del propi programa i a pactar amb altres partits o corrents, en canvi d'obtenir objectius parcials i immediats o de mantenir-se en el poder (és oposat al radicalisme).

Molt em temo que Perdo Sánchez i el seu possibilisme faran curt! Veurem si al juny, el vot al puny!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada