dimecres, 2 de març del 2016

La llibertat d'Otegi

Otegi fotografiat poc abans d'abandonar la presó de Logroño: Foto: Twitter Arnaldo Otegi

El terrorisme d'ETA ha estat una de les xacres més sagnants que ha hagut d'afrontar la democràcia espanyola des de la seva recuperació. La lluita armada, nascuda sota el jou del franquisme i sobrevivint durant massa anys a l'etapa democràtica, viu de fa anys un període d'inactivitat que només té una sortida possible: la fi de la violència i la dissolució total de la banda terrorista.

El món abertzale ha fet aquests darrers anys la seva pròpia transició, passant de la lluita armada a la lluita política, transició que simbolitza de manera especial Arnaldo Otegi. Agradi o no, la figura d'Arnaldo Otegi ha esdevingut, i és encara, clau en aquest procés de transició, un procés en el que també hi han contribuït persones frontissa com Jesús Eguiguren.

Pres polític o delinqüent? Si la pregunta no és gratuïta la resposta encara ho és menys, però més que encallar-nos en aquesta discussió el que trobo realment important, avui, és que Arnaldo Otegi està en llibertat i, més enllà del pes que pugui tenir encara la seva inhabilitació, és sens dubte un gran actiu, a banda que per la independència d'Euskadi, per a la Pau.


Arnaldo Otegi, delinqüent o pres polític? Tan nefast trobo denigrar-lo encara avui a la categoria de terrorista com alçar-ho a la categoria de Madiba, però ja sabem que aquí som molt de contrastos, de dualitats, de amb mi o contra mi, de blanc o negre i poc de grisos...

Sigui com sigui, sigui el que sigui però, jo avui sento la seva llibertat com una esperançadora notícia i és per això que ahir em va alegrar veure'l sortir de la presó, i més m'agradarà veure'l defensar les seves idees amb la política com a única arma.

Espanya encara no s'ha recuperat del flagell del terrorisme d'ETA i caldrà que passin anys i generacions per recuperar-se, recuperar-nos... Si no ens hem recuperat encara de la Guerra Civil i el franquisme!

Però són processos de recuperació que cal fer i viure col·lectivament, doncs és així, col·lectivament, com també es construeix la Pau. Arnaldo Otegi sap com pocs que es pot educar per la guerra, pel conflicte, per la violència, o educar per la Pau, pel diàleg, per la no violència.

Si fa anys que el seu camí és el de la Pau, deixem de posar-hi, de tirar-hi pedres!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada