dimarts, 22 de març del 2016

Set de Quaresma


La Quaresma, com l'Advent amb el Nadal, no deixa de ser el compte enrere de la Setmana Santa, que va del Dimecres de Cendra al Diumenge de Pasqua, compte enrere de set setmanes representat a casa nostra per la Vella Quaresma.

El compte enrere de l'Advent pren forma amb el calendari que li dóna nom, comercialment venut per a la mainada amb petites xocolatines dins de cada un dels dies de desembre fins a l'assenyalat de Nadal!

La Vella Quaresma, però, al contrari que que el calendari d'Advent, no ha esdevingut encara un objecte comercial, tot i que penso que també podria tenir joc, el joc que li donen les seves set cames, que va perdent cada setmana a partir del Dimecres de Cendra.

El record que tinc de la Vella Quaresma és la que, en algun curs, deuríem tenir representada a l'escola, però diria que ni tan sols ara a l'escola en parlen gaire de la Vella Quaresma...

No em malinterpreteu, no és que reclami que l'escola pública i laica posi en solfa el valor de la Quaresma, però sí que, de la mateixa manera que (suposo) es parla del ramadà, o que caldria parlar (que no practicar) d'altres litúrgies d'altres religions, bé podria ser objecte d'estudi la Vella Quaresma amb el seu bacallà i les seves set cames com un element més de la nostra cultura, com ho són el tió de Nadal, que viu sota l'amenaça del Pare Noel, o la castanyada, sota l'amenaça del Halloween.

Mireu sinó el que passa amb l'Advent, que en mans del consumisme córrer el risc de ser més (i només) recordat com un llaminer calendari que no com el temps espiritual de preparació del Nadal marcat especialment pels 4 diumenges d'advent, els anteriors al Nadal, en els que s'acostuma encendre una espelma o un ciri, formant la corona d'advent.

Qui aquests dies podria haver tingut una Vella Quaresma al despatx és l'alcalde Ballesta de Girona, doncs set setmanes és el que ha durat, si fa o no fa, el seu breu, però intens mandat. La Quaresma és temps de penitència i a fe que Ballesta l'ha sofert amb escreix, i possiblement n'ha carregat més que no li tocava!

El compte enrere arriba al seu final i és qüestió de dies que la Vella Quaresma perdi la darrera de les seves set cames. Oblidarem llavors la Vella Quaresma i no la recuperarem, amb la plenitud de les seves extremitats, fins al Dimecres de Cendra de l'any vinent...

Si fins aleshores teniu set de Quaresma apliqueu-vos-la vosaltres directament!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada