Pancarta reclamant respecte a la llista més votada. Foto: Jordi Pujolar/ACN/El Periódico |
Darrerament s'està imposant una llei (encara) no escrita que diu que la llista més votada és la que ha de governar, bé sigui el govern de l'estat espanyol, el de la Generalitat de Catalunya o el de qualsevol ajuntament.
Després de cada elecció, com ara en les municipals, torna el debat sobre si és legítim que un candidat d'una llista que no sigui la més votada està legitimat per a ser alcalde o president. Legitimitat? Tota!
Trobo curiós que hi hagi qui vulgui donar una major valor i legitimitat a una llei no escrita que a una altra de legalment aprovada i que regula precisament el procés electoral.
Inútilment no em canso d'explicar que en realitat...
- a les municipals els votants no escollim l'alcalde,
- ni a les catalanes el president de la Generalitat,
- ni a les estatals el president del govern espanyol!
La culpa, però, no és només dels votants, és també dels partits, que plantegen les eleccions i les campanyes electorals en clau presidencialista quan no ho són!
És clar que allà on no arriba la legitimitat, la llei, hi arriba la moral i llavors podem dir que sí, que és legítim que governi qui no ha estat el més votat, però que no és ètic! I embolica que fa fort! Però ja sabem que en aquests casos l'ètica és tan camaleònica com dispars els interessos dels propis partits polítics.
Si volem que governi sí o sí la llista més votada, canviem les lleis i el sistema d'elecció dels governs, alcaldes i presidents, però fins aleshores no neguem ni un gram de legitimitat als governs formats per llistes que no van ser les més votades, doncs si governen és perquè, malgrat no ser les més votades, sí són les que han aconseguit una majoria suficient per a governar.
Ens agradi o no, per governar no n'hi ha prou en guanyar les eleccions sinó fer-ho amb majoria, o constituir majories; aquestes són les regles del joc; i si no ens agraden, més que lamentar-nos-en millor les canviem!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada