dimarts, 13 de desembre del 2022

Brunyols tot l'any


De gelat ja fa anys que a casa en mengem tot l'any; és un dels molts productes que ha aconseguit allò tan preuat (i no sé si alhora perniciós o pecaminós) de la desestacionalització: el gelat ja no és només un producte per a la temporada d'estiu.

Quelcom semblant vol fer el sector torroner, tot i que no sé si l'argument d'assimilar un bocí de torró a una barreta energètica ha acabat de fer fortuna... Amb els torrons, més aviat, el que es cerca és fer segones elaboracions amb els que sobren, i una de bona és precisament fer gelat!

Però jo avui no he vingut a parlar només de gelats i de torrons, sobretot he vingut a parlar-vos de brunyols, que a casa també en mengem tot l'any! Bé, més que tot l'any, al llarg de l'any, que no és ben bé el mateix...

No tota la producció de brunyols que fem a casa el dissabte de Rams acaba a la panxa en qüestió de dies; una part se'n va, degudament embossada, al congelador, i aquestes bosses de brunyols de tan en tan apareixen a la cuina i són ben bé com un regal caigut del cel!

I és que fora de temporada els brunyols fan tanta o més il·lusió! I sí, ja sé que ara no està ben vist això de menjar productes fora de temporada, però si ho fem amb els gelats, si fins i tot volen fer-ho amb els torrons (amb els polvorons de moment ningú ha gosat promoure-ho, no?), perquè no amb els brunyols?

A més un dia, impacient com sóc quan hi ha brunyols a prop, vaig queixalar-ne un abans que es descongelés i ja us podeu imaginar que lluny d'escopir-lo me'n vaig cruspir un segon i, confesso, fins i tot un tercer!

Sí, els brunyols congelats també són boníssims! Val a dir que els de casa solen ser més aviat planers i prims, no rodons, i així congelats són com una galeta. Congelats i triturats també poden servir de base de diferents pastissos, que els brunyols, encara que no ho sembli, poden donar per molt!

Així que no descarto, cap allà al mes de febrer o març de l'any vinent, fer un gelat de torró (amb el torró sobrant de les festes de Nadal) i acompanyar-lo amb brunyols per fer un d'aquells "postres homenatges" que alguns caps de setmana m'agrada fer.

En tot cas abans de fer-los de bell nou, a principis d'abril de l'any vinent, procurarem haver fet cau i net dels brunyols del congelador; ahir en vaig estirar una bossa i vaig berenar com un senyor!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada