dimarts, 16 de setembre del 2014

Saltar-se la llei per fer legal la consulta


La decisió i voluntat de fer la consulta del 9N per part del govern català i dels partits pro-consulta s'ha de revestir de legalitat amb, entre d'altres, la llei de consultes que aquesta setmana aprovarà el Parlament de Catalunya.

Aquest revestiment de legalitat, però, ben aviat serà qüestionat i posat en dubte pel govern espanyol i els partits que s'oposen a la consulta del 9N a l'empara de la llei de lleis espanyola, la (sacrosanta) Constitució!

Amb la Constitució en mà el Tribunal Constitucional desenrocarà el procés sobiranista, buidant la consulta de qualsevol vestigi de legalitat, fent-la, als ulls de tothom, a banda de poc desitjable i execrable, del tot il·legal.

A partir d'aquí el bloc pro-consulta, que fins a l'11 de setembre ha patit alguna esquerda puntual, sense afectar-ne greument la unitat, pot ara veure's amenaçat per nous camins divergents. el de la legalitat i el de la il·legalitat.

"La consulta serà legal o no serà", defensa Unió Democràtica de Catalunya, mentre el seu soci, CDC, no deixa de dir que "la consulta serà, simplement serà", sense acabar-ne d'explicar el què, qui, com...

A l'altre extrem de la unitat pro-consulta ERC i la CUP ja fa dies que parlen de desobeir el Tribunal Constitucional i tota la seva verborrea jurídica.

Enmig el President Mas haurà de seguir fent equilibris entre la voluntat del poble, el possibilisme jurídic, el vertigen de les enquestes electorals i la seva promesa de fer la consulta i de fer-la legal, però, amb quina legalitat?

Tal i com està el joc i la partida, és cada dia més evident que si Catalunya vol ser independent tard o d'hora caldrà cometre alguna il·legalitat o al·legalitat, tard o d'hora caldrà saltar-se alguna llei, desobeir-la, doncs amb aquest govern espanyol i fins i tot un altre possible d'un color diferent, Constitució en mà cap govern espanyol mai deixarà que Catalunya s'independitzi.

Fa uns anys la independència la volien uns pocs i ara és un clam força més majoritari; fa uns anys la consulta la volien uns pocs i ara és una exigència fins i tot pel PSC, partit gens sospitós, fins ara, de ser independentista; qui sap si ara, o un xic més endavant, també serà més majoritària la voluntat i decisió de saltar-nos les lleis espanyoles, el Tribunal Constitucional i les teranyines que hi pengen per, preguntar-nos a nosaltres mateixos, als catalans i catalanes, si volem ser o no un país independent.

Saltar-se la llei en nom de la democràcia i la llibertat té els seus riscos però...  no trobeu  pitjor segrestar la democràcia i la llibertat en nom de la llei?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada