dimecres, 14 de desembre del 2022

"Qatargate"


Mentre a Qatar encara roda la pilota en el tram final del Mundial de futbol que s'hi juga, a Brussel·les roden caps, el més preuat, de moment, el de la socialista grega Eva Kaili, que fins ara era una de les vicepresidències del Parlament Europeu.

Se l'acusa de corrupció per haver acceptat suborns de Qatar per contribuir a la millora de la imatge d'aquest país de l'Orient Mitjà. No és l'única assenyalada, però sí la que, de moment, té un càrrec més rellevant. La immundícia no arriba a les portes del Parlament Europeu, fins i tot hi penetra vilment; la corrupció és com l'aigua, que s'escola arreu!

"A Roma tot té preu", va dir al seu dia el poeta romà Decimus Iunius Iuvenalis, Juvenal, famós per altres expressions cèlebres que, vés per on, avui també vindran al cas.

A Roma tot té un preu, i a Brussel·les, i a tot arreu perquè tot té un preu, també nosaltres. Tothom té un preu, també tu i jo, també nosaltres i la qüestió és que algú el vulgui pagar, i que nosaltres cobrar-lo; és evident que com més gran el poder, més alt el preu, també més gran la temptació de posar preu a les voluntats comprades, a decapitar valors i dignitat.

De Juvenal també és cèlebre l'expressió "panem et circenses", pa i circ, i és evident que el futbol és avui el que el circ representava a la Roma clàssica. I aquests dies el futbol es juga a Qatar, amb un Mundial que, més enllà de la pilota, té per missió projectar un país, se suposa que també una cultura...

Destapat l'escàndol del "Qatargate" també podríem exclamar, parafrasejant Juvenal, "Sed quis custodiet ipsos custodes?", qui vigilarà els vigilants? Se suposa que Eva Kaili, com la resta d'eurodiputats, havia de custodiar i tenir cura dels principis i fins de la Unió Europea, en comptes d'embrutar-los de corrupció, de vendre's al millor postor.

Si una expressió va fer cèlebre, si més no als nostres dies, el poeta Juvenal va ser la controvertida "Mens sana in corpore sano", i no sé com se li ha quedat el cos a Eva Kaili després de deixar-se corrompre la ment, la consciència.

No sé si a la Roma clàssica també es deia, però avui, ara i aquí, a casa nostra, veient aquest escàndol, l'expressió inevitable és la que diu que, malauradament tampoc al Parlament Europeu, no hi ha un pam de net.

La pilota encara roda, que rodin també (metafòricament i amb tot el pes de la llei) tots els caps que hagin de rodar...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada