dissabte, 16 de desembre del 2023

Biko. Minuts Musicals històrics


El 12 de setembre de 1977 Steve Biko, un destacat activista antiapartheid i líder del moviment estudiantil negre a Sud-àfrica durant la dècada dels anys seixanta i principis dels setanta del segle passat, va morir estant en custòdia policial, a causa de les lesions cerebrals provocades per la pallissa que li va propinar la policia sud-africana. Biko, que aleshores tenia trenta anys, havia estat detingut per les autoritats del règim d'apartheid.

Steve Biko va ser un dels fundadors del Moviment d'Estudiants Negres (Black Consciousness Movement), moviment que buscava empoderar i conscienciar la població negra sobre la seva identitat i dignitat, fent del reconeixement i la valoració de la seva cultura un element essencial per a la llibertat i l'autoestima del poble negre. La seva mort va provocar una gran indignació i va contribuir a la creixent pressió internacional contra el règim d'apartheid.

L'any 1980 el músic i cantant Peter Gabriel va compondre i publicar la cançó "Biko", en homenatge al seu llegat i la seva lluita contra l'apartheid a Sud-àfrica. La lletra de la cançó destaca la vida i la mort de Biko, incloent-hi detalls com el seu arrest i la seva mort sota custòdia policial.

Intensa i emotiva, la cançó va contribuir a promoure la consciència mundial sobre la injustícia de l'apartheid.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada