dilluns, 25 de desembre del 2023

La màgia del Nadal


Nadal ens enlluerna amb tants llums nadalencs, fins i tot ens porta a competir, estúpidament, per qui té l'arbre de Nadal més alt fins al punt que l'arbre no és arbre, i a aquest pas ni serà de Nadal.

Els llums de Nadal només han d'acompanyar-nos, que els protagonistes hauríem de ser nosaltres, i el nostre corral. I aquí per corral no hi llegiu només família, que també, llegiu-hi també amistats, a vegades més estimades que la mateixa família.

Sigui com sigui
la família, sigui quina sigui la família, les festes de Nadal són dies de trobades i de retrobaments, dies que al mateix temps que compartim l'alegria de veure'ns (alegria naturalment modulable i modulada), també compartim l'enyorança dels qui trobem a faltar, dels qui ja no hi són.

El buit és quelcom més que una cadira que ja no s'ocupa, és aquell comentari que ja no arribarà més, aquella broma tan seva, aquell gest, aquella veu que ja no escoltarem. Algun dia faltarem nosaltres, però fins aleshores serem nosaltres qui tindrem un record, més o menys íntim i personal, més o menys compartit amb qui ens envoltarà a la taula, pels nostres estimats absents. Un record potser encara dolorós, un record potser emocionat, un record potser melangiós, fins i tot un record acompanyat de rialles...

Recordant els absents, aquests dies, ens recordem que estem vius, que nosaltres encara estem vius i que seguim tenint motius per viure, bons motius per viure malgrat les adversitats, que d'una manera o altra sempre apareixen.

Potser sense voler-ho, potser inconscientment, per Nadal sobretot celebrem l'alegria de viure, de compartir taula i conversa amb les persones que estimem, amb les persones que ens estimen.

Si Nadal té màgia, no és precisament la dels llums de Nadal, és una altra que costa més de definir, d'escriure, de descriure; la màgia de Nadal no és dolça i ensucrada (dolços i ensucrats ho són els torrons i els tortells de Reis), és agredolça i contradictòria, com la vida mateixa.

Potser, al capdavall, la màgia de Nadal és sobreviure a aquestes festes i sortir-ne indemne, d'una peça!

Bon Nadal!


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada