dimecres, 6 de desembre del 2023

Advent formatger


L'Advent és el "temps litúrgic que precedeix Nadal" i anys enrere a casa també el marcàvem encenent una espelma cada un dels diumenges que el precedien, tal com mana la tradició. L'Advent és un compte enrere que tenia (té encara per a molta gent) la funció i missió de preparar Nadal, una preparació sobretot espiritual.

La corona d'Advent n'és un dels símbols, una corona de branques de pi que envolta les quatre espelmes que s'encenen, d'una en una, cada diumenge d'Advent. Algunes tradicions atribueixen una virtut a cada espelma: l'amor, la pau, la tolerància i la fe.

La corona no és l'única tradició vinculada a l'Advent, també hi ha la del calendari, tradició de què es tenen referències des de meitats del segle XIX. A principis del segle XX es va editar el primer calendari d'Advent imprès, que contenia 24 estampetes de personatges religiosos, una per cada dia de desembre abans de Nadal; el calendari, com si fos un àlbum de cromos, va tenir molt d'èxit. Anys després les estampetes es van substituir per petites xocolatines amb motius nadalencs, fent més llaminera la tradició.

A casa, des que la mainada era petita, que fem el calendari d'Advent, el de les xocolatines, i de fet la tradició la mantenim encara que la mainada ara ja no ho sigui tant, de petita... Enguany, però, de calendaris d'Advent en tenim dos; al tradicional de xocolata hi hem sumat un de formatges, el calendari d'Advent formatger.

Iniciativa d'una formatgeria de Girona, Cal Formatger, aquest calendari d'Advent consisteix en 24 porcions de 24 formatges diferents i la idea és, com amb de xocolata, obrir un formatge cada dia, gaudir d'un formatge cada dia. I cada dia la formatgeria en desvetlla el tipus, ja que al calendari no hi ha cap referència de quins tipus de formatge són les 24 porcions. Aquest calendari d'Advent és tot un festival de formatges, tot un regal anticipat de Nadal!

El calendari d'Advent formatger és eminentment laic (no "light"), més gastronòmic que espiritual (tot i que hi ha formatges que et fan acaronar el cel!) i a la seva manera també contribueix a preparar les festes de Nadal, més concretament a triar els formatges que compartirem, si s'escau, a les taules compartides dels àpats nadalencs...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada