dimecres, 27 d’abril del 2022

Una d'espies


"En un sistema de poder, no hi ha res privat". La frase és de la pel·lícula "La vida dels altres", una pel·lícula que ens presenta, i despulla, les misèries, controvèrsies i contradiccions d'un espia de la Stasi; la compassió, els silencis i la redempció apareixen de forma pertorbadora i fan que aquesta sigui, per mi i molta crítica, una de les millors pel·lícules d'espies.

No sé si algun dia coneixerem la psicologia dels espies que han furgat en els telèfons mòbils de molts independentistes a través del programa "Pegasus", en el que es coneix com el "Catalan Gate". No sé si algun dia sabrem qui va espiar i perquè; de moment el CNI ha reconegut haver espiat alguns independentistes, diu, amb amb autorització judicial i de forma individualitzada...

Algú en dubtava que els espiaven? La impressió, però, és que només reconeixeran una part de la veritat, només ens mostraran la punta de l'iceberg, el mínim per intentar passar pàgina i mantenir l'estabilitat del govern espanyol. Aquest espionatge li ha esclatat a la cara al president Sànchez i caldrà veure si d'aquesta també se'n sortirà, que de moment de totes les crisis sembla sortir-ne indemne, sinó més reforçat; té l'habilitat de caure sempre dret, fins que un dia caigui d'esquenes i ja no s'aixequi més.

Que els telèfons mòbils ens escolten ja ho sabem; qui no ha parlat d'un tema amb el telèfon apagat i després li han aparegut tot d'anuncis sobre el tema... I a vegades ens escolten les empreses per motius comercials, segurament la majoria, però ara ja hem confirmat que també ens poden escoltar els governs per motius polítics...

Espiar, segurament, potser mai havia estat tan fàcil, i alhora tan poc arriscat; ara ja no cal cablejar el pis del costat, o introduir un micròfon sota una taula, o entre les flors d'un gerro en un restaurant; ni tan sols enganxar un localitzador sota el parafang d'un cotxe; ara n'hi ha prou accedint a un mòbil, i el telèfon ja té de tot: micròfon, localitzador i fins oi tot càmera.

Aquest espionatge és un escàndol, tot i que em temo que cada vegada ens escandalitzem menys; hem anat acceptant la tecnologia, i acceptant que la tecnologia ens vagi privant, cada vegada més, de la nostra privacitat.

En fi, és trist i convé no oblidar-ho: "en un sistema de poder, no hi ha res privat".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada