dilluns, 25 d’abril del 2022

Després de Sant Jordi


Cinc roses i quatre llibres. Aquest és el meu particular balanç de Sant Jordi, quantitativament parlant. Les roses, totes d'allà mateix, una botiga del barri. Els llibres, de la llibreria de capçalera de la família, La 22, uns comprats la vigília a la mateixa llibreria, altres a l'improvisat i salvador Palau Firal de Girona.

Tard o d'hora m'acabaré llegint els llibres, alguns aquest mateix any, d'altres molt més endavant, en un temps indeterminat que no sóc capaç de definir, que en són d'altres, i no pocs, els que resten a la llista d'espera dels llibres per llegir. Els de Sant Jordi d'altres anys? No només, hi compto els de les presentacions d'aquests darrers mesos, que també s'acumulen, i d'altres que fa anys que esperen pacientment el seu moment. Els llibres pendents de llegir sempre destaquen més a la llibreria de casa, i per més que vulguem esquivar-los la mirada, tard o d'hora acaben interpel·lant-nos...

Que jo recordi sempre he tingut llibres pendents de llegir. Que jo recordi sempre he estat un lector més aviat xic mandrós. No sóc un lector constant, de lectura diària. Vaig més a batzegades, i això sí, quan agafo un llibre no el deixo anar fins que l'acabo. A vegades en faig córrer dos, de llibres, però mai dues novel·les; han de ser, per exemple, una novel·la i un assaig, o un llibre d'alguna altra temàtica...

És evident que a banda de la venda de llibres, Sant Jordi també estimula la lectura, les ganes de llegir. Hi ha qui per Sant Jordi compra el llibre que es llegirà a l'estiu, per vacances. I sí, d'acord que per Sant Jordi possiblement comprem llibres per sobre de la nostra voluntat (més que capacitat) lectora, però l'oportunitat i l'ocasió hi són, i paga la pena aprofitar-la.

Després de Sant Jordi, doncs hi ha el risc que a la motivació per llegir l'hi passi com a les roses, que en qüestió de dies es marceixen. Per això el més recomanable és fer com la meva mare, que hores després de comprar-lo ja feia "Un cafè a Roma" i és possible que abans de la Mare de Déu de Montserrat ja el tingui coll avall.

Comprar un llibre és tota una declaració d'intencions, ara només cal afegir-hi, per qui les pugui necessitar, una mica de motivació i constància, i si el llibre t'enganxa mínimament la resta ve rodada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada