dimarts, 22 de desembre del 2020

La Guttmann, un abans i un després


Ha estat un programa de rehabilitació de vuit setmanes, i la passada va ser la darrera. Des del meu modest punt de vista, com a company i acompanyant de la Sira, puc afirmar que, tot i que ni molt menys està recuperada i segueix afectada per la Covid persistent, hi ha hagut un abans i un després de la Guttmann.

Abans
La sensació era, a banda de les afectacions de la malaltia, de desorientació, de no saber cap a on tirar, d'anar d'aquí cap allà, ara amb un internista, després amb un neuròleg, ara una sessió de fisioteràpia, després una d'acupuntura...

Entenc que en aquests casos no hi ha respostes, i un fins i tot troba a faltar preguntes, i és evident que aquí ni tan sols hi havia les freqüents. A la preocupació lògica de "no sé què em passa", s'hi sumava la de "no sé què fer"...

La imatge podria ser la d'una malalta perduda en un laberint, sense nord ni direcció, sense estar ubicada ni ubicar la sortida, en cas de ser-hi.

Després
La de la Guttmann va ser una de tantes portes que va trucar, i tot i l'escepticisme inicial, quan va entrar en el programa de rehabilitació física i cognitiva post Covid-19 la situació es va girar com un mitjó.

És clar que abans va haver de fer, ella mateixa, mans i mànigues per obtenir la derivació corresponent des d'atenció primària...

La Guttmann no li ha ofert la sortida definitiva, però sí que li ha marcat un camí, un objectiu, un horitzó, i quan hom està perdut i desorientat, això és molt!

Tampoc hi ha trobat resposta a totes les preguntes, però sí que n'ha resolt algunes, i d'importants, i naturalment n'han aparegut d'altres, d'inquietants.

La Guttmann li ha marcat un camí, i ara com a mínim circula pel laberint reconeixent per on passa, i naturalment segueix cercant una sortida, tot i ignorar com és, si és que hi és...

A la Guttmann hi ha trobat, també, comprensió i reconeixement per part de l'equip professional, i ha pogut compartir periple, per dir-ho d'alguna manera, amb persones, sobretot dones, que com ella tenen Covid persistent.

Amb la Guttmann hi ha hagut un abans i un després, i ara que el seu programa de rehabilitació ja s'ha acabat, que no vol dir que estigui recuperada, haurà de seguir remant amb tot el que hi ha après, circulant per aquest laberint que sembla que juga a amagar la sortida.

1 comentari:

  1. Al vostre costat. La Sira em sembla que té la força de la Il.lusió i de l'amor incondicional, que ben segur seran guies en aquest circuit, al teu costat i de tota la família el camí.

    ResponElimina