dimecres, 30 de desembre del 2020

Tanatosi governamental


La paraula, "tanatosi", no surt al diccionari català, però sí al Termcat: "comportament de fingiment de mort que presenten alguns insectes com a mitjà de defensa." En castellà no s'atribueix només a alguns insectes, sinó a altres animals que utilitzen aquesta habilitat per a foragitar depredadors, o fins i tot per a ser-ho encara més!

Per poc que hàgiu vist documentals d'animals a la televisió, segur que en algun haureu vist animals que fingeixen estar morts davant del perill... És una bona tàctica, qüestió de supervivència!

Sembla que el govern català, a banda de moribund, es faci el mort, especialment aquesta setmana prenent la decisió de no prendre cap decisió en relació a les mesures, i en el sentit, com semblava que passaria, de restringir-ne alguna.

Em sembla que qui més qui menys estava preparat (o resignat) a retornar al confinament comarcal, restringint la mobilitat, i a disminuir les trobades a sis persones, i la sorpresa (innocentada per uns, incompetència per d'altres) va ser que per aquesta setmana tot segueix igual, tot i que les dades de l'epidèmia segueixen, en general, essent preocupants.

Ha arribat el punt, per al govern, que mal si fa, i pren mesures on pesa la salut, mal si no fa, i les deixa de prendre pensant en l'economia, en una balança impossible d'equilibrar. Un nou confinament comarcal atiaria encara més el malestar d'alguns sectors econòmics, molt tocats (sinó enfonsats) de fa mesos. El govern, això sí, ens recomana que nosaltres, la ciutadania, siguem responsables, com si d'alguna manera ens implorés que prenguéssim les mesures que el propi govern no s'atreveix a decretar...

En aquesta complicada balança entre salut i economia, que ja hem vist fins a quin punt ja tensant el propi govern portes endins, no sé si ara també s'hi afegeix (per si fins ara no hi era) el càlcul electoral, que en qüestió de mes i mig tindrem eleccions i els partits de govern s'hi juguen molt!

La percepció és que el govern, aquests dies, fa allò que tantes vegades hem fet a la platja: fer el mort. Quan ho fem no és estrany que, en qüestió de segons, una onada o un banyista ens esquitxin i deixem de fer-lo; en el cas del govern, no sé si podrà fer-se'l gaires dies més...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada