divendres, 4 de desembre del 2020

El refrany de la setmana, sobre el corral


"Per Nadal cada ovella al seu corral" és tot un clàssic del refranyer català i, enguany el recompte d'ovelles i corrals és especialment crític! Es debat aquests dies sobre el nombre d'ovelles i ramats (bombolles, en diem) que compartirem corral.

Sí, qui més qui menys compta i recompta, aquests dies, comensals i bombolles fent impossibles previsions del que podrem fer, o no, les dates més assenyalades de les festes de Nadal. I no sé a vosaltres, però a mi d'entrada els números no em surten, ni tan sols, per a trobar-me amb la família més propera.

La trobada del ramat més extens ja és missió impossible, i amb un punt de tristesa, i un de resignació, ja ho he assumit: aquest Nadal el corral serà petit, que ens hi va la salut!

Per cert, aquest popular refrany té una segona part, que val la pena recordar, especialment enguany: "per Nadal, cada ovella al seu corral; per Sant Esteve, cadascú a casa seva". I també té una altra variant, encara més restrictiva: "per Nadal i per Cap d’Any, cadascú amb el seu company."

I com tants altres, també té les seves variants, que si no us agraden les ovelles i els corrals, també teniu alternatives: "per Nadal, cada perdiu al seu niu."

És evident que aquest Nadal no caldrà allargar la taula...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada