dijous, 5 de març del 2020

El precintat cul de la lleona


El cul de la lleona de Girona ja va esdevenir mortal l'any 2015, quan un turista, fidel a la tradició, va caure escales avall; aleshores també es va precintar l'accés a tal noble part, fins que s'hi va afegir una barana.

Aquests dies el cul més petonejat de la ciutat, diria que possiblement també de la comarca, del país, d'Europa i fins i tot del món, resta de nou precintat preventivament, pel Coronavirus.

La tradició, certament poc higiènica, convida al visitant, avui turista, a besar-li el cul com a bon presagi per tornar a Girona, tot i que avui per avui fer-ho pot provocar precisament tot el contrari, hom córrer el risc de no tornar a Girona, ni a enlloc! Dramatitzant podríem dir que el del cul de la lleona pot ser el petó de la mort!

La tradició també ens interpel·la als i les gironines, sobretot si, pel motiu que sigui, hem marxat de la ciutat; però ja fa anys que els i les gironines no li besem el cul, que això és cosa de turistes!

Vés que no sigui aquest el problema! Ara ja sabem perquè en tenim tants, de turistes... Dècades enrere Girona no era el destí turístic que és avui; li passaven per davant la Costa Brava, en general, i Figueres amb el Museu Dalí en particular.

Avui el turisme és un important motor econòmic i social de la ciutat, que tampoc ha escapat de la gentrificació i l'augment d'habitatges turístics, amb tot el que això suposa, especialment al barri vell, i ha esdevingut un destí especialment rellevant per al turista ciclista, amb voluntat manifesta de ser una ciutat "bikefriendly"...

El cul de la lleona forma part de l'itinerari imprescindible que tot turista ha de fer quan visita Girona, essent parada obligada juntament amb la Catedral i el Call Jueu; amenaçat pel canvi d'ubicació de la parada dels autocars turístics, desplaçats incomprensiblement a Fontajau, amb la seva nova ubicació, ben aviat al barri de Pedret, el cul de la lleona tornarà a ser la darrera etapa de la visita si és que ho ha deixat de ser mai.

Amb els temps que corren, amb virus globalitzats i turistes que arriben d'arreu, potser més valdria treure barana i escala i reescriure la llegenda i la tradició, essent suficient, més que fer-li un petó a la natja, llençar-li al més pur estil Marilyn, que també ens hi va la salut dels i les gironines!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada