dijous, 26 de novembre del 2015

El petó de la mort

La policia municipal precintant l'accés al Cul de la Lleona. Foto: ACN

La simpàtica i innocent tradició dels turistes, més que dels aborígens, de fer un petó al Cul de la Lleona ha acabat en tragèdia!

El tràgic accident es va produir dies enrere quan un turista, un més, va fer el que qui més qui menys fa quan visita Girona: besar el cul de la rèplica de la Lleona, columna del segle XII que es conserva al Museu d'Art de Girona, que és a tocar de les escales de Sant Feliu, pas obligat per qualsevol visita turística que vulgui descobrir els encants de Girona!

Diu la llegenda que cal fer-li el petó al cul de la lleona per tornar a la ciutat de Girona... És clar que la llegenda també diu que "qui vol ser bon gironí i no marxar mai de Girona o, si se n’ha d’anar, tornar-hi, ha de fer un petó al cul de la lleona", però he vist pocs gironins fer aquest ritual...

El turista, un més, es va enfilar a les escales que anys enrere l'Ajuntament va col·locar al costat de la columna per fer més accessible el cul de la lleona als llavis dels turistes però, ai l'as, el turista va fer un mal pas, va relliscar i, en caure escales avall, es va fer un cop de cap que, més tard i ja a l'hospital, va resultar mortal!

Més agosarats i imprudents van ser els despistats turistes que un dia van intentar arribar al capdamunt de la columna que hi ha sobre el baluard de la plaça del Lleó, pensant.se que era aquell cul, el del mascle, el que havien de besar... Allò també hauria pogut acabar en tragèdia!

Ara l'escala s'ha enretirat i l'Ajuntament de Girona cerca una nova solució; diuen, una nova escala amb baranes.

El turisme també viu i s'alimenta de llegendes i tradicions, com llençar d'esquenes una moneda a la Fontana de Trevi; petonejar també és quelcom que els turistes solem fer, especialment quan visitem basíliques que permeten petonejar la verge i l'infant que la presideixen, com la Moreneta de Montserrat.

A Girona el petó al Cul de la Lleona és una de les fotografies que formen part de l'àlbum de records dels turistes que per milers visiten la ciutat, juntament amb la foto a les escales de la Catedral i la de les cases de l'Onyar.

Tan de bo ben aviat els turistes es puguin enfilar de nou i immortalitzar el petó al Cul de la Lleona amb l'esperança que la llegenda es faci realitat, i algun dia tornin!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada