divendres, 27 de desembre del 2019

La frase cèlebre de la setmana, sobre la innocència

Imatgen de S. Hermann i F. Richter a Pixabay
N'hi ha que en van tan plens que més que innocents, passen més per passerells! Jo d'aquesta innocència en tinc de sobres, fins i tot per regalar!

És clar que el terme té altres accepcions i una fa referència a l'exempció de culpa, quelcom que aquests darrers anys és motiu de brega política i judicial, en una llarga partida que, com totes, més que un final incert (que també) té un final no escrit!

En la dicotomia binària innocent o culpable moltes vegades és pertinent canviar la culpa per responsabilitat, un matís prou important que, a banda de facilitar les coses cas de cercar alguna resolució, permet afrontar la responsabilitat d'una forma més constructiva del que s'afronta la culpa, que és sovint com una llosa que ens enterra vius...

I si la responsabilitat permet fer una lectura diferent que (i de) la culpa, també dóna un significat diferent (precisament per aquest motiu) a la innocència, com molt bé va expressar un dia el periodista i escriptor suec Stieg Larsson: "no hi ha innocents, només diferents graus de responsabilitat."

Sigui com sigui, demà procureu tenir les esquenes ben cobertes, no sigui que us clavin una llufa! Llavors sereu, com jo, culpables d'ésser innocents!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada