dimarts, 16 de juliol del 2019

El Xifra, institut de barri o de ciutat?


Aquest curs que deixem enrere, el 2018/2019, ha estat especialment convuls per a la comunitat educativa de l'Institut Narcís Xifra i Masmitjà; com bé sabeu a la tardor el Departament d'Educació va anunciar, per sorpresa de quasi tothom, la construcció i posada en funcionament del nou institut de Sarrià de Ter de cares al curs vinent.

Aquest anunci, certament esperat de fa anys pels veïns i veïnes de Sarrià de Ter, també de Sant Julià de Ramis, va generar durant mesos moltes incerteses i molts interrogants en relació al futur de l'institut en general, i de l'ESO en particular, alhora que causar un gran impacte emocional, un aiguabarreig de tristesa i indignació, en tota la comunitat educativa, especialment entre el professorat i les famílies.

No han estat poques les reunions que l'equip directiu de l'institut i la pròpia AMPA hem fet, aquests darrers mesos, per entendre la decisió i la manera com es va prendre (encara avui incomprensible i inacceptable per nosaltres), per resoldre els interrogants de futur (avui encara presents) i, sobretot, per seguir defensant la proposta de qualitat educativa que l'institut ofereix en tots els seus nivells, també en l'ESO.

El nou institut de Sarrià de Ter acollirà els alumnes del mateix municipi, i també els de Sant Julià de Ramis, que fins ara s'escolaritzaven, en l'etapa de la ESO, al nostre institut. Aquest fet ha representat, de moment, la pèrdua de dues línies a 1r d'ESO de cares al curs vinent, passant de les quatre que teníem fins a dues.

Aquesta pèrdua d'alumnat no és només una significativa pèrdua quantitativa, també és una pèrdua qualitativament rellevant en el sentit que perdrem, de cares al futur, la diversitat d'origen de les escoles de procedència de l'alumnat, alimentant així el risc, i el fantasma, de la segregació escolar. Aquesta és una preocupació que també hem compartit amb les comunitats educatives de l'Escola Carme Auguet i de l'Escola FEDAC Pont Major, i també amb l'AAVV del Pont Major i l'equip de serveis socials del barri.

Tenint clara i assumida la pèrdua de l'alumnat de Sarrià de Ter i Sant Julià de Ramis, des de la comunitat educativa del Xifra hem reclamat mesures, al Departament d'Educació i a l'Ajuntament de Girona, per fer venir més alumnat a l'institut, en aquest cas del centre de Girona, repensant les adscripcions de les escoles de Girona al nostre institut.

En el procés de preinscripció del curs vinent han estat només tres les escoles de Girona amb adscripció única a l'institut Xifra: l'escola Carme Auguet, l'escola FEDAC Pont Major i l'escola Montjuïc.

La suma de l'alumnat d'aquestes tres escoles resulta insuficient per a bastir dues línies completes de 1r d'ESO, i encara menys poder convertir aquestes dues línies en tres de fins un màxim de vint alumnes per aula, una previsió que, per part de la comunitat educativa, entenem que hauria de ser el mínim per a seguir dotant a l'ESO de l'estructura docent necessària per al manteniment de la qualitat educativa.

És per aquest motiu que des de l'Institut Xifra vam reclamar a les administracions que es facilités i s'estimulés la tria del nostre institut per part de famílies d'escoles del centre de Girona; i si bé es va ampliar l'adscripció en set escoles més, aquesta mesura va resultar del tot estèril ja que, com hem pogut comprovar en el procés de preinscripció, les famílies de les escoles del centre de Girona no trien, de forma natural i espontània, el nostre institut.

En el procés de preinscripció a 1r d'ESO per al curs vinent només 37 alumnes han triat el Xifra com a primera opció, xifra que queda molt lluny, ara per ara, de les previsions del Departament d'Educació, xifra que caldrà esperar i veure com queda una vegada finalitzi el procés de matriculació, a mitjans de juliol.

Així doncs l'Institut Narcís Xifra i Masmitjà afrontarem un nou curs amb la necessitat de plantejar-nos a tots els nivells, a nivell intern de centre, de barri, de ciutat i fins i tot a nivell del propi Departament d'Educació, si volem que el Xifra sigui només un institut de barri, o si volem que segueixi essent un institut de ciutat!

La segona opció, la desitjada com a mínim per a la comunitat educativa del Xifra, requereix solucions com a mínim a tres nivells: de transport i mobilitat escolar, d'estructura i inversions de millora de l'equipament, i de replantejament de les adscripcions de les escoles de primària de Girona.

La segona opció requereix un ferm compromís i decisions valentes de l'Ajuntament de Girona i del Departament d'Educació, doncs la comunitat educativa de l'institut, i entenem que també el barri del Pont Major, ja estem compromesos.

Article publicat com a Secretari de l'AMPA de l'Institut Narcís Xifra i Masmitjà de Girona al programa de la Festa Major 2019 del barri del Pont Major de Girona.

2 comentaris:

  1. Un article excel·lent Roger. Molt clar i què reflexa molt bé tots els nostres neguits. Moltes gràcies en nom propi i de ben segur de la majoria del professorat del centre.

    ResponElimina