dimarts, 15 de maig del 2018

Llarga vida al president Torra?


A Catalunya per fi tenim president! Sí, ja sé que per molts (el president Torra el primer!) el legítim era (és) el cessat president Puigdemont, però és evident que per més legítim que fos no era un president efectiu.

A Catalunya per fi tenim president i aquest fet, amb independència de qui sigui i a quin partit pertanyi, és una molt bona notícia. És una gran notícia pels partits que li donen suport i també hauria de ser-ho pels que no, ja que fins ara, en aquesta intervinguda legislatura, el Parlament de de Catalunya ha caminat coix sense un president ni un govern al quan passar comptes.

És d'esperar que d'aquí uns dies el president Torra formarà govern; de fet ja el té format i només manca la formalitat del nomenament dels i les conselleres. A partir d'aleshores govern i president començaran a fer allò que s'espera d'ells, governar, com també farà l'oposició el que esperem d'ells, observar críticament l'acció de govern, qüestionant-la i rebatent-la parlamentàriament si s'escau.

Amb el president i el govern recuperem un xic més la normalitat, si és que aquesta la poguéssim definir i concretar d'alguna manera; no tinc tan clar, però, que ens alliberem del tot del 155, per més que formalment i automàtica la seva execució fini amb l'existència del president i el govern de la Generalitat.

Els qui el van activar ja han advertit, per activa, passiva i perifràstica als qui el van provocar que davant una altra provocació el 155 pot tornar a ser la resposta; tan de bo m'equivoqui...

A Catalunya per fi tenim president i, tal i com es fa amb els reis, m'agradaria poder cridar "llarga vida al president Torra!", entenent per vida la política i presidencial que, com a màxim, li podria donar el seu mandat, aproximadament de quatre anys. Però al finalitzar l'expressió més que l'exclamació apareix encara que no vulgui l'interrogant.

Serà el seu un mandat llarg? I què és llarg: 4 anys? 2 anys? Quants anys fa que un president esgota la totalitat del seu mandat? Hi ha qui assegura que el seu podria ser un mandat breu, qüestió de mesos, en funció del futur judicial i polític del president Puigdemont; hi ha també qui assegura que la brevetat del seu mandat es deurà més, si segueix fil per randa els seus compromisos, perquè caurà sobre seu  i el seu govern el jou del 155 i les seves terribles derivades...

En fi, permeteu-me que avui no vulgui anar més enllà i que celebri, per més que no sigui el que jo voldria, que a Catalunya per fi tenim president! 

Que el Parlament li sigui lleu...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada