dimecres, 16 de maig del 2018

L'allargada ombra del president Puigdemont


Acte de respecte o de vassallatge?

Que el primer acte del president Torra fos una compareixença conjunta amb el president Puigdemont més que múltiples lectures sembla que només n'accepta dues: respecte o vassallatge.

Respecte per la figura del president legítim, el que hauria de ser fruit del 21 de desembre però que no és per obra i gràcia del 155 i el procés judicial que el persegueix.

Vassallatge pel que suposa, per un president acabat de proclamar, de subordinació a qui l'ha designat digitalment, ungit amb el seu dit, un president, l'estrenat Torra, titella... diuen alguns intencionadament.

Possiblement caldrà esperar a esclarir quin paper, més o menys formal, jugarà Carles Puigdemont a partir d'ara...

Diu el president Torra que més que la seva presidència i el futur govern el que és provisional, per excepcional, és la situació en la que hauran de governar, sota l'atenta mirada, més que d'una oposició hipercrítica, que també, d'un estat espanyol àvid per intervenir-lo de nou si s'escau, a la més mínima...

Al seu dia va semblar que l'ombra del president Mas seria tan allargada com llarg fos el mandat del president Puigdemont, i tot i que al principi l'ombra era evident amb la qüestió de confiança Puigdemont li va prendre el timó i l'ombra de Mas es va anar difuminant.

No sembla que ara el president Puigdemont vulgui, ni necessiti, que la seva ombra s'atenuï, ans al contrari; és evident que Puigdemont no passarà a la reserva de presidents, que seguirà essent un actiu, per bé i per mal, en l'esdevenir del procés. La seva ombra ja ho veurem, però el que es preveu llarga és la seva continuada presència a primera línia política, i per tant també a la primera línia de foc.

Si Puigdemont i Torra fan tàndem, qui menarà el manillar?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada