dissabte, 24 de juny del 2023

Mothers of the Disappeared. Minuts Musicals històrics


L'any 1977 es crea l'associació "Madres de Plaza de Mayo", un moviment de mares argentines que es va formar durant la dictadura militar del general Videla (1976-1983) amb l'objectiu de buscar els seus fills desapareguts. Les mares es reunien a l'emblemàtica Plaza de Mayo, d'aquí el nom del moviment i l'associació, davant de la Casa Rosada, seu del govern argentí, per exigir justícia i denunciar els crims contra la humanitat comesos pel règim.

Tot i les amenaces i repressió que van patir, les "Madres de la Plaza de Mayo" es van convertir en un símbol de resistència i lluita per la justícia i els drets humans, destacant la seva incansable tasca per visibilitzar les desaparicions i reclamar la veritat de la repressió de la dictadura argentina i sobre el destí dels seus fills.

L'any 1986 Bono, líder i cantant del grup irlandès U2, va viatjar a El Salvador i Nicaragua per interessar-se per la situació política i social d'aquests països, compromès amb Amnistia Internacional després de participar en una sèrie de concerts benèfics, el juny de 1986, organitzats per Amnistia Internacional als Estats Units, en els que també van participar-hi músics i grups com The Police, Bryan Adams, Joan Baez, Lou Reed o Peter Gabriel.

Durant la seva estada a El Salvador va conèixer la tasca de l'organització CoMadres, un comitè de mares de desapareguts i presoners polítics, comitè creat amb el suport, entre d'altres, de l'arquebisbe Óscar Romero. Durant aquell viatge a El Salvador i Nicaragua Bono també es va interessar pel moviment de les "Madres de la Plaza de Mayo", i tot plegat li va inspirar aquesta cançó, "Mothers of the Disappeared", publicada l'any 1987 dins el disc "The Joshua Tree".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada