dimecres, 14 de juny del 2023

Governar Girona


De l'alegria per guanyar les eleccions municipals a la realitat de veure's, previsiblement i si no hi ha una sorpresa inesperada, a l'oposició en qüestió de tres setmanes. Aquest és un procés que a Girona està fent el PSC.

De la decepció per un resultat dolent, el pitjor de tots els temps, a l'oportunitat, previsiblement i si no hi ha una sorpresa inesperada, de mantenir-se en el govern municipal, encara que amb menys pes i sense l'alcaldia, en qüestió de tres setmanes. Aquest és el procés que a Girona està fent Junts.

En política, com a la vida, a vegades hi ha victòries amargues i dolces derrotes i aquests destins els marquen les urnes amb els seus resultats i, quan s'escau, les possibilitats i voluntats de pactes.

La possibilitat i la voluntat de pacte és el que sospesa, com qui treu els pètals d'una margarida, Guanyem Girona que, previsiblement i si no hi ha una sorpresa inesperada, governarà la ciutat i tindrà l'alcaldia. Perquè això passi, que governi amb l'alcaldia, necessita pactar amb Junts i aquest és un pacte que requereix molta cirurgia fina. Cirurgia fina i química, molta química.

Sobre el paper i més enllà de la independència (independència com a idea vaga i general), els programes de Guanyem Girona i Junts són com l'aigua i l'oli en molts punts i caldrà molta química, de la personal i la científica, per trobar la fórmula que permeti lligar un pacte prou fort que dilueixi les diferències evidents inicials. Potser ERC pot contribuir-hi a tall de solució, en la seva accepció matemàtica, també en la química.

Si finalment no hi ha química i el pacte entre Guanyem Girona i Junts no fructifica, ni que sigui per fer alcalde Lluc Salellas, Sílvia Paneque podria ser alcaldessa amb un govern, a priori, en minoria, a no ser que Guanyem Girona, en la seva càbala interna, renunciés a l'alcaldia però no a governar, formant un govern amb el PSC amb una majoria sòlida i un programa de govern en clau estrictament municipal, a priori (independència a banda), més compatible.

En aquest improbable escenari hi hauria un altre escull: el pacte de Guanyem Girona amb el PSC no té el mateix significat que el que podem atribuir al del PAS i el PSC a Sarrià de Ter. D'entrada per la rellevància política dels municipis, i naturalment també per l'aritmètica dels resultats i l'equilibri de forces.

Governar Girona potser no serà una missió impossible, però segurament serà més difícil que en qualsevol altra ocasió des de 1979. Les renúncies que requereix qualsevol pacte poden ser massa cares, sigui quin sigui el pacte resultant, i aquestes només seran el primer peatge a pagar.

Tota aposta és arriscada, i qui no arrisca no pisca... Jo també tinc ganes que arribi dissabte i, si no abans, sortir de dubtes!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada