dimecres, 1 de març del 2023

Construïm Ponts


Aquest és el nom del Pla Comunitari del barri de Pont Major, Construïm Ponts. No sé qui el va batejar així però, sens dubte, la va encertar: construir és, segons el diccionari, "fer, formar (alguna cosa) ajuntant-ne les parts constituents segons una ordenació, segons un pla determinat; edificar, bastir" i en aquest cas del que es tracta és de construir ponts, s'entén, cap a la inclusió social, fomentant l'equitat educativa.

El Pla Comunitari va celebrar la setmana passada la Taula Institucional, en la que es va fer un repàs de les principals actuacions de l'any passat i es van apuntar els reptes d'aquest i, a l'espera de rebre'n l'acta formal la meva impressió és que sobre la taula es va fer una doble reclamació: dignificar el barri en clau d'urbanisme, dignificar el barri en clau de serveis socioeducatius.

En clau d'urbanisme es va parlar (també la regidora de barri) del precari estat d'algunes voreres, fins i tot la inexistència, símbol que els veïns i veïnes fem servir com a exemple de deixadesa municipal: que no tenim dret la gent de Pont Major de disposar de voreres en condicions?

El clau social i educativa va prendre força, més davant la nova situació de part de l'alumnat del barri que haurà d'anar a altres instituts de Girona, la demanda de reforçar els serveis socioeducatius del propi Pla Comunitari, essent-ne un indicador clau els recursos que l'alimenten i s'hi destinen; em va sorprendre, negativament, veure que el pressupost del Pla Comunitari Construïm Ponts és tan sols de poc més de 40.000 euros! És evident que a Pont Major calen més recursos i serveis per lluitar contra la segregació i fomentar l'equitat.

Entre les demandes explícites i urgents, la necessitat que els joves del barri puguin disposar d'un espai propi de trobada i de més suport professional. L'equitat vol recursos i a Pont Major se'n troben a faltar.

Al barri s'està fent molta feina, feina social, cultural i educativa que fan els serveis socials, el centre cívic, la biblioteca i altres entitats (Càritas, Suara...) que hi presten serveis, però la impressió és que malgrat la feinada que s'hi fa es desatenen massa situacions, i la nova realitat dels joves que el curs vinent cursaran ESO en altres instituts de Girona (Vives o Rahola) planteja nous reptes, vells riscos, noves necessitats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada