divendres, 31 de març del 2023

Mil trenta-nou, la xifra de la setmana


Mil trenta-nou és el nombre d'habitatges buits que hi havia el 2022 a la ciutat de Girona; aquesta xifra representa el 2,1% del total d'habitatges.

Aquests darrers tres anys la xifra d'habitatges buits a la ciutat de Girona havia anat a la baixa, passant dels 1.066 (2,2%) l'any 2018 als 785 (1,6%) l'any 2021. Al 2022 es va trencar la tendència a la baixa... 

El dret a un habitatge digne i accessible és un dels que més dificultats planteja per a moltes famílies i no és precisament per una manca d'habitatges disponibles; la realitat a casa nostra és prou crua.

Les entitats socials l'any passat van estimar en més d'un milió les persones que a Catalunya viuen en exclusió residencial, és a dir, persones sense llar, persones que viuen en un infrahabitatge, en relloguer o amenaçades per un desnonament.

Per a fer front a aquesta situació, i amb una visió local i alhora d'impacte, la Fundació SerGi ahir va presentar el projecte ReHabitem, que té un primer objectiu de detectar 10 habitatges buits de petits propietaris per, després de recondicionar-los i reformar-los, destinar-los al lloguer social.

L'habitatge es cedeix durant un període mínim de sis anys a la Fundació SerGi, qui a banda de garantir el pagament del lloguer a la propietat també en facilita la rehabilitació, especialment en clau de sostenibilitat i eficiència energètica.

Durant el temps de cessió la Fundació SerGi destina aquest habitatge al lloguer social per ajudar a les persones que es troben en risc d'exclusió, garantint-ne el seguiment i acompanyament.

Per a engegar aquesta iniciativa la Fundació SerGi ha cercat la col·laboració d'altres organitzacions, com Garbet Cooperativa, el Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Girona, la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, el Col·legi i Associació d’Agents de la Propietat Immobiliària de Girona, la cooperativa Coop 57 o la Coordinadora d’Associacions Veïnals de Girona, entre d'altres.

Tan de bó aquest projecte contribueixi a rebaixar el nombre d'habitatges buits a Girona i, sobretot, a millorar la vida a famílies que avui encara pateixen l'exclusió residencial.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada