dimarts, 14 de març del 2023

Legislar des del cap o des de l'estómac


Els experts recomanen sempre legislar des del cap, més que des de l'estómac; legislar en fred més que en calent, legislar amb els impulsos sota control.

Quan actuem impulsivament, des de l'estómac, és més probable que prenguem males decisions que si ho fem des del cap, amb més serenor. Penseu en vosaltres i segur que trobareu més d'una situació en què una mica més de calma hagués previngut un moment desagradable.

Entenc que hi ha situacions que ens indignen, ens sulfuren i ens activen els impulsos; la impulsivitat no és sempre dolenta, només quan es descontrola, quan s'apodera de nosaltres i ens fa prendre males decisions.

Un dia a la platja vaig començar a increpar uns nois, nens d'uns catorze o quinze anys, que havien fet un comentari despectiu a una de les meves filles. Un comentari amb connotacions sexuals que, reconec, em va sulfurar; vaig sortir de sota el para-sol i vaig començar a recriminar el comentari dels nois, demanant-los on eren els seus pares...

Els hi parlava enfadat, indignat i cridant. Em sembla que a la meva filla li va molestar més que m'hi posés pel mig ( més d'aquella manera) que el propi comentari que els nois li van fer i, sospito, em va odiar durant uns dies.

En aquell moment em diuen que signi un document per fer uns canvis legislatius per poder imputar fets delictius a menors de catorze anys i, potser no l'hagués signat però m'hi hagués repensat més que no pas estant en calma.

Aquests dies jo també he sentit l'impuls que aquests menors de catorze anys que van participar de l'agressió sexual mereixen un càstig sever, proporcional al dany, físic, psicològic i mental que han infligit a la nena d'onze anys i a la seva família; però l'ull per ull no és justícia reparadora i la violència, al final, només engendra més violència.

Si cal canviar la llei, no ho decidim ara, en calent i prenent la decisió més amb l'estómac que amb el cap...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada