dimecres, 8 de març del 2023

La igualtat entre homes i dones, en involució


Avui parlo de sensacions i d'impressions més que de dades empíriques; si hi són, que segurament sí, no les tinc a i, potser, ni falta que fa.

La sensació és que en temes d'igualtat estem patint una involució, una onada ideològica i de fets, fets lamentables com agressions, abusos sexuals i assassinats (feminicidis), que qüestionen no només la lluita feminista, també alguna de les fites que aquesta lluita ha assolit, com per exemple el dret a l'avortament.

L'auge desvergonyit de l'extrema dreta i la seva entrada a les institucions dóna força a aquest discurs reaccionari, propagant-lo també a les xarxes socials perpetrant el masclisme i revifant-lo, com si volguessin tornar a posar les coses al seu lloc, és a dir, a la dona fent un paper secundari i, sobretot, submís.

Involució no només perquè es torna a qüestionar la discriminació positiva (per exemple la reserva d'un percentatge major de places per a dones que per a homes), també perquè qui ho qüestiona no són els mateixos que ho han fet sempre sinó que també ho fan molts joves. I són molts joves, més joves també, els qui a banda de qüestionar aquests conceptes abusen i violen noies i dones.

Involució perquè el qüestionament és en la part invisible de l'iceberg, també per a molts en la part visible. I no fa la impressió que aquesta involució sigui el darrer cop d'alè i d'energia d'un masclisme que agonitza, més aviat és un cop de puny d'un masclisme que sobreviu i es fa fort, que sotmet a les dones i als homes que viuen d'una altra manera la seva masculinitat.

Homes, violents o no, que es neguen a perdre la seva posició de privilegi, homes que no entenen que el feminisme lluita per la igualtat i que per assolir-la és imprescindible la responsabilitat.compartida. Homes que surten a les notícies per haver violat i matat, també homes que sense arribar a aquests extrems, són companys de feina, amics, coneguts i saludats...

No tinc dades però aquesta és la meva impressió, i tot i que s'ha avançat molt en matèria d'igualtat la sensació és que mentre per un costat s'avança, per d'altres s'involuciona...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada