dijous, 9 de març del 2023

La seva veu té el mateix valor


"La seva veu té el mateix valor", aquest és el lema de la campanya del 8M de la meva entitat, Plataforma Educativa. El lema s'acompanya d'una dada prou interessant i reveladora: "si en una reunió hi ha més homes que dones, elles parlen un 75% menys".

Aquest comportament és molt simptomàtic i té el seu origen en els pilars de la desigualtat, que dóna a l'home una posició preeminent i de poder per davant de la dona, tradicionalment quasi sempre en segon pla.

De fet en les reunions, fins i tot en les de feina, es pot arribar a reproduir força fidelment el que tradicionalment ha passat en l'àmbit domèstic: mentre l'home fa la feina (teòricament) productiva (la remunerada, la que té valor) la dona s'ocupa de les tasques de cura (no remunerades, de menys valor). La socialització no igualitària tendeix a atribuir la pro activitat a l'home, mentre que situa a la dona en un pla de major passivitat i d'atenció (servei) als altres.

I aquí la clau no és només que les dones en siguin conscients i facin (i el fan) el pas endavant, també cal que els homes en prenguin consciència i facin el pas de cedir part del seu temps, del seu espai, a la participació de les dones.

És clar que amb això tampoc n'hi ha prou perquè en alguns entorns, malgrat en tinguin, la veu de les dones és menys valorada i és menystinguda, fins i tot més qüestionada. Per això és important que les dones també guanyin quota als llocs d'alta responsabilitat, a càrrecs de direcció d'empreses, organitzacions, administracions...

La seva veu té el mateix valor i si té el mateix valor mereix ser escoltada, necessitem escoltar-la. Part del drama, com bé diu el cartell ("que estigui normalitzat no vol dir que estigui bé") és que com aquesta, normalitzem massa situacions de discriminació i no les identifiquem com a causa de desigualtat

Homes del món, si la seva veu té el mateix valor donem-li el valor que li atribuïm a la nostra i escoltem-la.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada